Publisert 4. februar 2000

… mens Repsol mener de har gjort så godt de kan for å rette opp i ulovlighetene. I kjølvannet av rapporten om Norsk Hydros korrupsjon må de to gigantene forsvare sitt eget omdømme.

I går ble det lagt fram en uavhengig rapport om Norsk Hydros påståtte korrupsjon i Libya. Rapporten førte til at to StatoilHydro-topper måtte gå fra sine jobber. Les mer om rapporten her .

HAR PRøVD: Repsol mener de har forsøkt å
gjøre ting godt igjen. (Foto: REPSOL)

I tillegg til Norsk Hydros samarbeid med Abdulrazzag Khalifa Gamuddi blir også utbetalinger gjort av operatørene på Murzuq- og Mabruk-feltene omtalt i rapporten. Dokumentet går langt i å antyde at disse utbetalingene også gikk til korrupsjon.

Repsol YPF, operatør på Murzuq, sier at den nåværende ledelsen først i 2005 ble oppmerksomme på beløpene som ble betalt til «spesialkonsulenter». Etter det prøvde selskapet å få tilbake pengene gjennom en rettslig høring i Storbritannia, noe som ikke lyktes.

– Til og med etter en anke slo rettssystemet fast at kontraktene var gyldige og at Repsol ikke kunne få tilbake noen penger fra forholdet. Snarere tvert imot, Repsol måtte betale et ekstrabeløp til konsulentene, sier en ikke navngitt direktør i Repsol til Financial Times.

Total var operatør på Mabruk-utbyggingen. Ifølge rapporten betalte Norsk Hydro et beløp tilsvarende 12 millioner kroner til Total i oktober 2000, og pengene har trolig gått til operatørens konsulenter. Norsk Hydro karakteriserer utbetalingen som en feilvurdering, men Total avviser korrupsjonsanklagene.

– Rapporten påviser ikke at vi har gjort noe galt. Fakturaene som er sendt til Norsk Hydro var på vanlige utgifter i tilknytning til Mabruk-feltet, og rapporten slår heller ikke fast noe annet, sier pressetalsmann Paul Floren i Total til Financial Times.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger