Publisert 4. februar 2000

– Utvalget ville anbefale å fjerne 2-4-ordningen. Det kunne jeg ikke skrive under på, sier nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

Tidligere i år ble det nedsatt en ekspertgruppe av olje- og energidepartementet som skulle vurdere tiltak for å bedre riggkapasiteten på norsk sokkel.

Gruppen ble nedsatt for å identifisere hindre som gjør at riggkapasiteten på norsk sokkel begrenses og foreslå tiltak som kan bedre flyten av fartøyer involvert i boring.

Tidlig bråk
– Det er svært viktig å gjennomføre alle tiltak som kan realisere tidskritiske ressurser og øke utvinningen på norsk sokkel. God riggtilgang er helt sentralt for å få til dette, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe da utvalget ble nedsatt.

Men allerede ved nedsettelsen ble det bråk, blant annet ved at ikke Rederiforbundet eller arbeidstakerforeningen Safe var representert.

– Et ekspertutvalg uten eksperter, uttalte Safe-leder Hilde-Marit Rysst da sammensetningen ble kjent.

Utvalget ble sammensatt slik: Tidligere olje- og energiminister Eivind Reiten, direktør i Petroleumstilsynet, Magne Ognedal, oljedirektør Bente Nyland, nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, Gro Brækken fra OLF, Jon Jacobsen fra Statoil, Tore Holm (Shell), Dag Omre i Centrica, Jakob Korsgaard fra Maersk, Kristin Færøvik i Bergen Group, Whenche Nistad, direktør i GIEK, og advokat Mimi Berdal.

Kunne ikke signere
Arbeidstakerne hadde altså én representant på plass; Industri Energis nestleder Frode Alfheim som representerte LO i utvalget. Men på det siste møtet som utvalget hadde i juni, så ikke Alfheim noen annen løsning enn å trekke seg.

– Jeg trakk meg fordi jeg ikke kunne signere en rapport der man går til angrep på allerede fremforhandlede avtaler mellom partene i arbeidslivet, sier Alfheim til Petro Media News.

Feil forum
Han forklarer videre at sekretariat og utvalgsmedlemmer, deriblant Oljeindustriens Landsforenings leder, Gro Brækken, ville foreslå å endre på arbeidstidsordningen, også kjent som 2-4-ordningen, med to uker på jobb og fire uker av.

– Det er et helt feil forum å ta opp dette i. Dessuten ville de også gjøre endringer som vil gå ut over de gode HMS-resultatene vi har. Blant annet ved å harmonisere vårt regelverk med UK. Det kunne jeg heller ikke være med på, da vi har et bedre HMS-regelverk enn britene, sier han.

– Da jeg på det siste møtet ba om at man strøk disse punktene fra rapporten, og det ble nedstemt, måtte jeg trekke meg. Jeg gikk ut, snakket med LO som var enige, og trakk meg deretter fra utvalget, sier Alfheim videre.

Han understreker at flere av tingene som ble diskutert var interessante, men at spesielt de to ovennevnte punktene ikke var til å akseptere.

Reiten kommenterer foreløpig ikke
Petro Media News har vært i kontakt med flere av selskapene og organisasjonene som har vært representert i utvalget, men det er ingen som vil kommentere dette.

– Lederen av utvalget, Eivind Reiten, må kommentere dette, sier blant annet pressetalsmann i Oljedirektoratet, Bjørn Rasen.

Utvalgsleder Reiten, er også ordknapp til Petro Media News.

– Vi skal legge fram rapporten og presentere hovedkonklusjonene 16. august. Da vil jeg kunne svare på alle spørsmålene dine, sier Reiten.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger