Publisert 4. februar 2000

Sjef for Transocean Norge, Asbjørn S. Olsen, sier de alltid vil tilpasse seg, både hva gjelder regelverk og marked for øvrig.

Med sine syv rigger på norsk sokkel, er Transocean blant de største riggselskapene på det flytende riggmarkedet i Norge. Ifølge administrerende direktør Asbjørn S. Olsen er dette noe virksomheten vil være også i tiden som kommer.

Stabil flåte i Norge
– De syv riggene vi har, er kontrahert for flere år fremover. Slik sett er det et positivt utsyn på veien videre, sier Olsen. Han er likevel sparsommelig med kommentarer om hvorvidt selskapet planlegger å få inn flere rigger på sokkelen i tiden som kommer.

– Vi har en stabil flåte, men vil alltid tilpasse oss etterspørselen og våre kunders behov. Det har vi gjort gjennom de mer enn fire tiårene vi har vært en viktig aktør her hjemme, og det er også grunnen til at vi er en ledende riggoperatør i dag. For øyeblikket har vi ikke noen umiddelbare planer om flere rigger i norsk sektor, men dette kan endre seg på sikt, sier han til Petro Media News.

Arbeidstidsordning og regelverk
I den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt riggmarkedet på norsk sokkel, særlig med tanke på rammebetingelser. Av de mer omtalte temaene, er Eivind Reitens ekspertutvalg, og deres rapport som ble publisert på sensommeren i år. Rapporten skulle identifisere og kartlegge hindre for å få bedre tilgjengelighet av rigger på sokkelen.

Hovedkonklusjonene i rapporten var ikke overraskende at de norske arbeidstidsordningene (2-4-ordningen, journ.anm) samt det norske regelverket, var blant hovedutfordringene.

Transoceansjefen identifiserer seg med dette, og på spørsmål om norsk sokkel er konkurransedyktig, svarer han:

– Det er helt klart en mengde aspekter som er bra her, samtidig som også vi har våre utfordringer. Norge er et meget viktig marked for oss. Dermed er regelverket og etterlevelsen av det et hovedfundament for vår virksomhet.

– En stor del av Transoceans samlede virksomhet drives nettopp her i Norge, og aktiviteten utgjør omtrent 10 prosent av selskapets samlede omsetning. Det spesielle med Norge er arbeidstidsordningen, samt et sterkt og godt regelverk vi forholder oss til. I Transocean Norge ser vi på oss selv som et selskap hvor vi er like norske som vi er internasjonale. Derfor driver vi en konkurransedyktig virksomhet i henhold til krav og regelverk som gjelder her, sier han videre.

Opplæring og erfaring
På spørsmål om det er noe Transocean skulle ønske seg i Norge i tiden som kommer, fremhever direktøren spesielt ett moment: Kompetanseheving og opplæring av folk til å møte behovet for dyktige nye medarbeidere.

– For oss er forutsigbarhet viktig i de operasjonene vi driver. At hele industrien tar eierskap og ansvar i forhold til opplæring, er viktig. I dag er det utfordrende å få nok folk med tilstrekkelig kompetanse og erfaring. Nå som industrien i Norge vokser, er det viktig at vi holder tritt med kravene til rekruttering, sier han.

Asbjørn S. Olsen peker på at Transocean selv driver aktiv rekruttering og opplæring.

– Vi har omkring 1450 ansatte i Norge. Hvert år ansetter vi rundt 100 personer for å dekke opp for dem som går av med pensjon eller som av andre grunner ikke jobber her lenger. Det er ikke nødvendigvis det å få tak i nok folk som er problemet, men det å få lært opp folk skikkelig slik at de tilfredsstiller våre og kundenes krav. Fremover tror jeg også at vi må benytte oss av folk fra utsiden av Norge, spesielt i de skandinaviske landene, men også fra andre europeiske land, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger