Publisert 4. februar 2000

I Norge er Transocean for tiden sentrum av Norgeshistoriens største skatterettssak, mens i USA krangler verdens største riggselskap fortsatt med BP om hvem som var skyld i «Deepwater Horizon»-ulykken.

20. APRIL: I april i fjor førte en utblåsning på
riggen «Deepwater Horizon» til ukontrollert brann,
og riggen sank to dager senere i Mexicogolfen.
Brønnen fortsatte å spy olje ut i havet i flere
måneder. (Foto: US COASTGUARD)

I går ble det tatt ut tiltale fra økokrim for skattesvindel, for det økokrim mener er skatteunndragelser på 10 milliarder kroner.

Les mer: Tar ut tiltale mot Transocean

I hjemlandet USA er selskapet igjen blitt dratt inn i debatten rundt «Deepwater Horizon»-ulykken i fjor, da en av selskapets rigger eksploderte og sank i Mexicogolfen under arbeid på en letebrønn for BP.

Transocean har gjennomført en intern granskning av ulykken, og granskningen viser at det var BPs avgjørelser som førte til den fatale ulykken, hvor 11 personer mistet livet. – Avgjørelsene ble tatt på grunn av BPs kunnskap om at det geologiske vinduet for trygg boring ble stadig smalere, skriver Transocean ifølge Financial Times.

Riggselskapet slår også fast at BP endret sin plan for brønnen fem ganger i løpet av de siste to ukene før ulykken, og at den endelige planen for brønnen aldri ble godkjent av amerikanske myndigheter. Selskapet peker også på sementeringskontraktør Halliburton:

– Sementeringsprogrammet var av minimal kvalitet, hadde liten feilmarging og ble heller ikke testet godt nok før og etter sementeringsoperasjonen, mener Transocean.

Transocean mener også at deres utblåsningsventil, som tidlig ble utpekt som et mulig svakt ledd, var vedlikehold skikkelig, og at det kun var det enorme brønntrykket som gjorde at den ikke fungerte slik den skulle.

Undersøkelsen går på tvers av to tidligere granskninger, gjennomført av amerikanske myndigheter, som la deler av skylden for ulykken på nettopp Transocean.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger