Publisert 2. juli 2008

Tre selskaper er med videre i konkurransen om å bygge CO2-fangstanlegget for Gassnova på Kårstø.

NTB

Kårstø. Illustrasjonsfoto: Øyvind Midttun

De tre leverandørene som nå begynner arbeidet med tekniske forstudier til prosjektet er Aker Clean Carbon og Aker Solutions fra Norge, Fluor Daniel Construction Company fra England/USA og Mitsubishi Heavy Industries, LTD. fra Japan.

– Dette er en stor og viktig milepæl for prosjektet, sier kommersiell direktør i Gassnova Bjørn Bergesen i en pressemelding.

De tre selskapene vil bruke sine tidligere erfaringer fra allerede bygde anlegg, samt resultater av studier og undersøkelser i laboratorium og pilotanlegg, til å foreslå tekniske løsninger for verdens største anlegg for fangst av CO2 fra røkgass.

Deretter vil den leverandørene som foreslår de beste løsningene få muligheten til å utarbeide et kommersielt tilbud og være med i den videre konkurransen om kontrakt for bygging av fangstanlegget.

Milepæl
Aker Clean Carbon er glad for å være med i den videre konkurransen.
– Dette er en viktig milepæl og en anerkjennelse av vår teknologi. Avtalen med Gassnova betyr at Aker Clean Carbon er ett av tre selskaper som er kvalifisert for bygging av CO2-fangstanlegget på Kårstø, sier administrerende direktør Jan Roger Bjerkestrand i Aker Clean Carbon i en pressemelding.

Aker Clean Carbon skal gjennomføre FEED-studier (Front End Engineering and Design) for Gassnova. Kontrakten er på 16 millioner kroner.

Testanlegg
Tirsdag ble det kjent at Aker Clean Carbon avvikler sitt demonstrasjonsanlegg ved gasskraftverket på Kårstø. Forklaringen var at gasskraftverket stort sett har stått ubrukt siden det ble satt i kommersiell drift i 2007.

– Testanlegget var et anlegg vi ville bygge egenfinansiert, og det ville bare ha vært en tidel så stort som det fullskalaanlegget det statlige selskapet Gassnova skal bygge, sier pressetalsmann Geir Arne Drangeid i Aker Clean Carbon til NTB.

Fullskalaanlegget skal fange all CO2 fra gasskraftverket på Kårstø.
– Det er forberedelsene til det vi nå har fått en kontrakt til, sier Drangeid.

Det er ventet at Gassnova i løpet av høsten 2009 vil bestemme seg for hvilket av selskapene de mener har de beste løsningene.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger