Publisert 21. april 2008

Bare tre vindkraftprosjekter er foreløpig kvalifisert for å få investeringsstøtte fra det nye vindkraftprogrammet som Enova presenterte mandag.

NTB

Dette går fram av de vilkårene som er satt, og som blant annet forutsetter at søkerne har rettskraftig konsesjon og tilstrekkelig tilgang på nettkapasitet. Vindkraftprosjektene på Høg-Jæren i Rogaland, Ytre Vikna i Nord-Trøndelag og Kvitfjell i Troms er de eneste som oppfyller begge disse betingelsene.

Harbaksfjellet på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag har konsesjon, men foreløpig ikke tilstrekkelig nettkapasitet, opplyser programansvarlig Espen Borgir Christophersen i Enova til NTB.

Elleve ankesaker
I tillegg til de fire planlagte prosjektene som allerede har rettskraftig konsesjon, er det elleve prosjekter med konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Men alle disse vedtakene er anket til Olje- og energidepartementet (OED) og ennå ikke avgjort av departementet.

De elleve ankesakene gjelder prosjekter på Lista i Vest-Agder, Tysvær i Rogaland, Midtfjellet i Fitjar og, fire vindparker i Austevoll i Hordaland, Nygårdsfjellet og Andmyran i Nordland, Fakken i Troms og Skallhalsen i Vadsø kommune i Finnmark.

Kostnadseffektivt
Fristen for å søke om investeringsstøtte er satt til 15. september i år. I utlysningen av den nye investeringsstøtten gjør Enova det klart at søknadene vil bli «rangert etter kostnadseffektivitet» inntil målet er nådd.

Målet er tidligere fastsatt til 3 TWh vindkraft innen 2010. Enova er etablert av OED for å fremme en mer miljøvennlig energiproduksjon og har siden 2001 støttet ti vindparker med kontraktsfestet årlig produksjon på 1,4 TWh. Dermed må ytterligere 1,6 TWh bygges ut for å nå målet.

Klimarapport
I tillegg til kravene om rettskraftig konsesjon og tilstrekkelig nettkapasitet, er det også satt en rekke andre vilkår for støtte til prosjektene.

Søkerne må legge fram fullstendige klimarapporter utført at eksterne instanser, med dokumentasjon av alle klimatiske forhold og beregninger av forventet kraftproduksjon. Videre må de legge fram investeringsbudsjett og driftsbudsjett, og oppfylle krav til framdrift i prosjektet. Kravet er at parken skal være i full produksjon 36 måneder etter at tilsagnet om støtte er underskrevet.

Det stilles også krav om økonomisk avkastning av prosjektet på 8 prosent før skatt.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger