Treffer på halvparten av letebrønnene

Publisert 1. november 2013

Fram til 29. oktober var 50 leteboringer avsluttet på norsk sokkel i år; av dem er 22 klassifisert som tørre.,Av de 50 brønnene som er sluttført (36 wildcats og 14 appraisals – i den videre artikkelen samlet under bergreptet «letebrønner»), er 30 i Nordsjøen, 11 i Norskehavet og 9 i Barentshavet.

Omtrent halvparten av disse er funn. For å være mer nøyaktig er 18 klassifisert som oljefunn, 6 som gassfunn, 2 gass/kondensat, 1 olje/gass, 1 ”shows” (spor av hydrokarboner men ikke tørr), mens det ennå ikke er rapportert noe resultat fra én (Statoils Snilehorn i Norskehavet).

I tillegg er dessverre slik at Shells Onyx South, som kunne vært avgjørende for en utbygging Linnorm , er klassifisert som gassfunn, men med ”ikke-kommersielle volumer.”

Flest tørre i Nordsjøen

Brorparten (15) av de tørre brønnene ble boret i Nordsjøen, i likhet med den som bare påviste hydrokarboner (”shows”). Det betyr at av 30 brønner i Nordsjøen var 16 ikke-kommersielle, hvilket gir en funnrate så langt på 46,7 prosent.

Samtidig var 12 av brønnene i Nordsjøen oljefunn, 1 var olje/gass og 1 gass.

Mest gass i Norskehavet

I Norskehavet var 4 av totalt 11 brønner klassifisert som tørre, én mangler resultat (Snilehorn), mens resten var funn. Om Snilehorn er tørr, gir det en funnrate på 54,5 prosent, om den er funn, blir funnraten 63,6 prosent.

Ser man på de faktiske resultatene, bekrefter de Norskehavets status som gassprovins: Av de bekreftede funnene var 2 gass, 2 gass/kondensat og 2 olje.

Best i Barentshavet

I Barentshavet var 3 av totalt 9 brønner tørre, hvilket gir en funnrate på 66,7 prosent. Funnresultatene så langt i år viser at havområdet har høy prospektivitet, og slår beina under gamle fordommer om at Barentshavet primært er en gassprovins.

Av de 6 funnene hittil i år er 3 gass, mens 3 er olje, hvorav to av de mest lovende oljefunnene på norsk sokkel i år; Lundins Gotha og OMVs Wisting Central .

Wintershall treffer best

Tre operatører stikker seg ut i form av antall borede brønner. Statoil (18), Lundin (11) og Wintershall (6). Av disse tre, har Wintershall den beste funnraten. På sine seks avsluttede brønner, har operatøren funnet olje i 2, gass i 1 og gass/kondensat i 1. Dette gir en funnrate på hele 66,7 prosent.

Statoil borer selvfølgelig mest med sine 18 avsluttede brønner hittil i år. Av disse har fem vært tørre, 7 traff olje, 1 traff gass, 1 gass/kondensat, 1 påviste hydrokarboner men i usikre volumer (”shows”), mens resultatet for Snilehorn som sagt ikke er offentliggjort i skrivende stund.

Regner man ”shows” som ”tørr,” gir dette en funnrate på 61,1 prosent – om også Snilehorn er tørr. Er Snilehorn et funn, blir funnraten 66,7 prosent, akkurat som Wintershall.

Lundin har en klar strategi om å gå etter olje, hvilket gjenspeiles i resultatene i år. Av de 11 brønnene, har hele 7 truffet olje, mens 4 var tørre. Nå lyver statistikken litt, da 5 av Lundins oljefunn er gjort i avgrensningsbrønner rundt Johan Sverdrup, men en funnrate på 63,6 prosent er uansett imponerende.

Opptil 65 brønner i år

Så langt er 51 brønner påbegynt i år; 32 i Nordsjøen, 10 i Norskehavet og 9 i Barentshavet. Før året er omme vil ytterligere brønner komme til. Basert på tall fra ”Leteuken,” vil ytterligere 5-8 brønner (avhengig av funn, vær og andre faktorer) bli påbegynt i Nordsjøen, 2-4 i Norskehavet og 1-2 i Barentshavet bli spuddet før årskiftet.

Statoil borer mest

De samme tre operatørene som topper ”avsluttet” –statistikken, topper naturlig nok også ”påbegynt” –statistikken; Statoil, Lundin og Wintershall.

Statoil er klart størst, med 21 påbegynte brønner hittil i år. Nummer to på listen er Lundin, som så langt har spuddet 12 brønner i 2013. Tredjeplassen på listen innehas som nevnt av Wintershall, som har satt boret i bakken på 5 brønner i år.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger