Publisert 10. april 2006

Stormen mot den omstridte franske arbeidsloven ble for sterk. Regjeringen trekker tilbake loven, som har trukket millioner av demonstranter ut i gatene over hele Frankrike.

NTB

– Presidenten har bestemt at artikkel 8 i loven om like rettigheter skal skiftes ut. Den vil bli erstattet med andre tiltak som skal løse unge menneskers vansker med å slippe inn på arbeidsmarkedet, het det i en kunngjøring fra Chiracs kontor mandag.

Kunngjøringen kom etter at presidenten hadde holdt møte med statsminister Dominique de Villepin og andre ledere for regjeringspartiet UMP. Avgjørelsen er tatt etter massivt press fra franske studenter og fagforeninger og anses som et alvorlig nederlag for statsminister Dominique de Villepin, som er gått i bresjen for den nye arbeidsloven.

Villepin bekreftet og beklaget avgjørelsen om å trekke loven i en TV-tale mandag ettermiddag.
– Den nødvendige tilliten og roen var ikke til stede, verken blant de unge eller i forretningslivet. Derfor kunne ikke arbeidskontrakten innføres, sa Villepin og la til at han hadde ønsket å «handle raskt» for å kunne motvirke den høye arbeidsledigheten blant unge i Frankrikes.
– Dette ble ikke forstått av alle, og det beklager jeg, fremholdt statsministeren.

Advarsel
Ledere for studentenes og skoleelevenes organisasjoner og for fransk fagbevegelse advarte i forrige uke om at hvis den såkalte CPE-loven ikke ble trukket tilbake innen 17. april, ville det bli nye, landsomfattende streiker og demonstrasjoner. 17. april begynner den franske nasjonalforsamlingens vårferie.

Studenter, skoleelever og fagorganiserte skulle senere mandag komme sammen til møte for å drøfte reaksjoner på Chiracs nye utspill.
– Hvis det kommer en ny tekst der CPE ikke er tatt med, vil det innebære at loven er trukket tilbake, og det er det som teller, sa François Chereque som leder den faglige hovedorganisasjonen CFDT.

Ifølge Chiracs kunngjøring kom forslaget om at regjeringen skal gi opp kampen for CPE fra statsminister Dominique de Villepin. Villepin håper å bli utpekt til Chiracs etterfølger i det franske presidentvalget neste år, men mange mener hans sjanser til å bli statsoverhode er kraftig svekket etter de siste ukenes strid.

Ledighet
CPE skulle gjøre det mulig for arbeidsgivere å si opp ansatte under 26 år uten å oppgi grunn, så lenge det skjedde innen to år etter ansettelsen. Tanken var at en slik bestemmelse ville gjøre det lettere for arbeidsgivere til å ansette flere unge, i en situasjon der ungdomsledigheten i Frankrike ligger på 22 prosent.

Regjeringen fikk mandag kritikk fra egne støttespillere for å ha tviholdt altfor lenge på den svært upopulære loven. Den konservative Paris-avisen Le Figaro skrev at CPE-krisen har vært ydmykende for Frankrike, og måtte løses før den utviklet seg til «en katastrofe».

Flere andre aviser meldte at krisen utløste det rene bikkjeslagsmål innad i regjeringen. Statsminister Villepin skal ha villet holde på CPE, mens hans rival innenriksminister Nicolas Sarkozy krevde loven trukket tilbake.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger