Publisert 4. februar 2000

De neste fire årene vil riggetterspørselen i Norge være 15-40 prosent over tilbudet.

– Om all boringen som er planlagt gjennomføres, og alle riggene som er på norsk sokkel i dag blir værende, vil vi ha en differanse på 15 prosent, sier Jarand Rystad i Rystad Energy til PetroNews Weekend.

SPåR FORTSATT RIGGMANGEL: Jarand Rystad i
Rystad Energy. (Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

– Men skulle rigger som går av kontrakt på sokkelen ikke bli sluttet på nye kontrakter, kan mangelen bli så stor som 40 prosent, selv om enkelte nybygg skulle komme i operasjon.

Han påpeker at det underliggende behovet for rigger på sokkelen er «betydelig,» og at mens riggkapasiteten i Norge har vært tilnærmet konstant siden 2006, har det vært et kraftig oppsving i leteboringen. Tall fra Rystad Energy viser at 32 letebrønner ble boret i 2007 , mens antallet i 2009 var 67 letebrønner.

– Det er oppsiktsvekkende at norsk sokkel, som er så moden, har en «all time high» på leteboring. Det kan vel tyde på at myndighetene har gjort noe riktig, sier han, men legger til:

– Muligens har det vært for mye leting og for lite produksjonsboring. Uansett tror jeg leting vil holde seg på et høyt nivå fremover, men muligens noe lavere enn i 2009.

Rateoppgangen i 2010-2011 er programmert
Riggmarkedet på norsk sokkel dreier seg hovedsakelig om rigger i midwater-segmentet, rigger med kapasitet for boring på vanndyp opptil 4.000 fot. Mens ratene i det globale markedet på det nærmeste har blitt halvert de siste 18 månedene, har analytikerne tro på at det holder seg i Norge.

– Faktisk vil vi se en liten oppgang i 2010 og 2011 når det gjelder realiserte rater, sier Jarand Rystad, men forklarer:

– Grunnen til at disse ratene kommer til å gå opp, er at kontraktene ble signert i oppgangstidene i 2007 og 2008. Ratene er altså allerede avtalt , og derfor vet vi at gjennomsnittsratene på sokkelen vil gå opp. Det betyr ikke automatisk at ratene for eventuelle nye slutninger kommer til å være på et slikt nivå, understreker han.

Bra også for nye slutninger
Også hos Pareto tror man ratenivået på norsk sokkel vil holde seg høyt de neste årene.

– Det er lite rigger tilgjengelig på sokkelen, så jeg tror det norske riggmarkedet vil holde seg brukbart, sier rigganalytiker Frank Harestad til PetroNews Weekend.

Han tror det generelle nivået vil holde seg relativt høyt.

– Sannsynligvis vil vi se mellom USD 350.000 og 400.000 for en midwater-rigg, mener han.

– Selv på nye kontrakter kan det bli bra. Vi så nylig at en av Fred Olsen-riggene, «Bradford Dolphin», ble sluttet til USD 370.000. Riktignok var dette på en kortidskontrakt, men det er likevel en indikator om hva markedet er villig til å betale.

Dette er et lite utdrag fra en sak om riggmarkedet som kommer på trykk i PetroNews nummer 1-2010, som kommer ut i begynnelsen av februar. Klikk her for å tegne abonnement.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger