Publisert 4. februar 2000

Det internasjonale pengefondet, IMF mener de globale nedgangstidene har vært i bunn, og at markedene nå er på vei oppover – oljemarkedet inkludert. Men nå begynner det å haste med nye investeringer i produksjonskapasitet.

INVESTERINGER TRENGS:Det internasjonale penge
fondet mener det haster med nye investeringer.
(foto:HARALD PETTERSEN)

Den nye rappporten fra IMF kom ut 1. oktober og er hyggelig lesning for oljebransjen. Allerede neste år vil etterspørselen øke 1,5 prosent globalt, med markeder som Kina (opp 4,0%), Asia forøvrig (opp 2,2%), og tidligere sovjetland (opp 3,0%) som drivkraft. Samtidig vil også OECD-landenes etterspørsel øke, om enn noe mer forsiktig (0,1% totalt; 0,9% i USA

Etterspørselen er ventet å returnere til et spor med robust vekst i «emerging economies» (f.eks øst-Europa, Kina, India), men vil være mer dempet i «advanced economies « (f.eks. Vest Europa, USA, Japan, Korea), sier IMF.

Flere investeringer trengs
De er mer bekymret for at økningen produksjonskapasitet ikke skal ta seg opp igjen raskt nok til å møte etterspørselen, ettersom finanskrisen og prisnedgangen har resultert i at prosjekter har blitt satt på vent.

– Bortfallet av incentiver for investeringer i noen oljeproduserende land er en bekymring, sier IMF.

– Nye oljefelt er mindre og byr på større tekniske og geologiske utfordringer, mens produksjonsnedgangen fra mange eksisterende felt er større enn forventet. Resultatet er at flere investeringer trengs bare for å opprettholde nåværende kapasitet.

70-80 dollar fatet
Prisutviklingen avhenger delvis av hvor raskt produsentene kan svare på den økte etterspørselen. IMF har liten tro på at landene utenfor OPEC kan bidra noe særlig, og viser til fallende produksjonsrater i aldrende felt i Nordsjøen og Mexico, samt «treg kapasitetsbygging» grunnet manglende investeringer i mange land. Konklusjonen fra IMF er at økt produksjon må komme fra OPEC, og at OPEC ønsker en stabil oljepris på mellom 70 og 80 dollar fatet.

TRENGER MER OLJE: IMF viser at etterspørselen
er på vei opp igjen, også i USA.

Flere vil innvende at overkapasiteten i markedet gjør et slikt prismål urealistisk. Dette er ikke IMF enig i: Per august 2009 hadde de oljeproduserende landene kapasitet til å produsere rekordhøye 6,5m b/d mer enn den globale etterspørselen, men IMF tror ikke ekstrakapasitet betyr så mye for prisutviklingen i et marked hvor en prisorientert politikk hersker – særlig ikke når Saudi Arabia alene står for 3,5m b/d av denne kapasiteten.

Bedret totaløkonomi = økt etterspørsel
Da finanskrisen traff, fikk vi først en unaturlig stigning i oljeprisene som følge av at investorene rømte over i råvarer. Deretter gikk oljeprisen inn i en nedadgående spiral ettersom etterspørselen stupte.

Etterspørselnedgangen som fulgte finanskrisen skyldes i stor grad at markeder som USA og Japan ble rammet, og etterspørselen falt med mer enn to millioner fat per dag (2m b/d) fra fjerde kvartal 2008 til andre kvartal 2009. Som en følge av dette, har OPEC iverksatt produksjonskutt på tilsammen 2,8m b/d, sammenlignet med september 2008.

økt etterspørsel
Selv om produksjonen har gått ned og etterspørselen opp, ble det fortsatt produsert 200.000 b/d mer per dag (84,5m b/d) mer enn det som ble konsumert i første halvår i år, og lagrene i OECD-landene har økt, men de nye tallene fra IMF viser at etterspørselen er på vei opp igjen – også i USA.

økningen i etterspørsel skyldes at de andre markedene tar seg opp, og dermed øker energietterspøselen.Tallene fra IMF viser at nasjonalproduktet i USA, Euro-sonen, Japan og Korea, skal øke med henholdsvis 1,5%; 0,3%; 1,7% og 3,6%.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger