Publisert 4. februar 2000

29. november sa North Energy at det var påvist hydrokarboner i Stirby-prospektet, mens i dag sier Oljedirektoratet at brønnen var tørr. – Komplisert sak, sier North Energy.

KOMPLISERT: Mener North Energy-sjef Erik
Karlstrøm. (Foto: MAGNUS VåGEN BIRKENES)

Letebrønnen 24/12-6 ligger i lisens PL341 i Nordsjøen, og er operert av Det norske. North Energy har en andel på 11 prosent i lisensen, og selskapet sendte 29. november ut en børsmelding med tittelen «North Energy bekrefter hydrokarboner i Stirby». Budskapet i meldingen var at det var påvist hydrokarboner i brønnen, og administrerende direktør Erik Karlstrøm sa:

– Dersom videre datainnsamling bekrefter at dette er et kommersielt funn, har vi tro på at en utbygging tilknyttet infrastruktur i området kan realiseres innen få år.

Var tørr
I dag sendte Oljedirektoratet ut en melding om at brønnen var tørr, og dermed svant også håpet om utbygging.

Les også: Men Stirby var ikke gass

– Dette er en ganske komplisert sak, sier Karlstrøm i dag til Oilinfo. Han henviser til en pressemelding, hvor selskapet skriver at det ble funnet indikasjoner på hydrokarboner i sekundærmålet til brønnen, men at denne delen av brønnen inneholdt 100 meter med massiv sandnestein.

– Videre datainnsamling har ikke kunnet bekrefte metningsgrad og produktivitet. Brønnen er klassifisert som tørr, skriver selskapet i meldingen.

Erik Haugane, administrerende direktør i operatør Det norske, forklarer hendelsesforløpet mer detaljert.

NøDVENDIG MED MELDING: Mener Det norske-
sjef Erik Haugane. (Foto: DET NORSKE)

– Under boring av brønnen hadde vi indikasjoner både på mudretur og loggene som ble sendt at det var gass. Deretter kjørte vi et loggerun som også viste at det var gass, og et veldig høyt trykk på 960 bar. Deretter boret vi ferdig denne seksjonen på 100 meter, og kjørte et nytt loggerun som også viste at det var gass. Så ble det gjort forsøk på trykkmålinger i reservoarsonen. Der fikk vi ikke målt trykket, fordi bergarten er så å si helt tett, ingen registrerbar permeabilitet, sier Erik Haugane til Oilinfo, og legger til at de første pressemeldingene om funnet ble sendt ut etter det første loggerunnet.

– Det er noe gass i brønnen, men for alle taktiske formål var den tørr. Det er gjerne ulike oppfatninger i lisensen, men flertall er enige om at det er lite håp for å produsere denne gassen noensinne, sier Haugane.

Fram til for rundt ett år siden var det Oljedirektoratet som fikk bestemme når resultatene fra letebrønner skulle kunngjøres. På grunn av fare for innsidehandel ble denne praksisen myket opp, slik at selskapene selv kunne få komme med kunngjøringer før Oljedirektoratet hadde konkludert med resultatene fra en brønn.

– Hvordan kan aksjonærene stole på dere, når dere kommer med en slik positiv melding først, før man trekker motsatt konklusjon noen uker senere?

– På det tidspunktet pressemeldingen kom, trodde man at det skulle være produktivt. Man kan diskutere om den er tørr, men vi skal ikke bruke mye tid på det. Den viktige beskjeden er at den nå klassifiseres som tørr. Det sier ikke noe om resten av prospektiviteten i lisensen. Vi må se på hvilken informasjon vi fikk fra brønnen, og se hva som skjer videre i lisensen, sier Karlstrøm til Oilinfo.

– Forholdt oss til fakta
– Nå håper vi at det som har skjedd i denne brønnen blir forstått av aksjonærene. Vi har rapportert og forholdt oss til de fakta vi har fått fra brønnen, og vi vil bruke mye tid på å forklare akkurat hva som har skjedd i brønnen, sier Karlstrøm.

Også Det norske sendte ut en melding, som dog var mer nøktern i tonen enn North Energys melding. Erik Haugane mener det var helt nødvendig å sende ut en slik melding.

– Det var spekulasjoner i markedet om hvorfor operasjonen tok så lang tid, og hvis vi bare hadde latt spekulasjonene gå, kunne noen bli lurt. Flere som leste vår melding skjønte at dette var en ganske tett bergart med så stort trykk, og at det fortsatt var langt igjen, sier Haugane.

– Det kommer ofte en melding om volumer og slikt etter boringen, også fra Oljedirektoratet, men så ser man gjerne at denne informasjonen endrer seg når man har fått tolket dataene nærmere, sier Haugane.

Bjørn Rasen, pressetalsmann hos Oljedirektoratet, vil ikke ta stilling til informasjonspolitikken til North Energy.

– Vi forholder oss til gjeldende kjøreregler, og i den grad selskapene kjører ut meldinger som viser seg å være et annet resultat, får være mellom selskapene selv og børsen, sier Rasen.

– Vi karakteriserer den som tørr fordi sandsteinen var potte tett, og dermed kan det ikke strømme hydrokarboner i den. Tidligere i operasjonen var det dog indikasjon på at det kunne være hydrokarboner i brønnen, sier Rasen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger