Publisert 7. februar 2008

Dmitrij Medvedev fremstår som mer liberal enn Vladimir Putin, men klarer neppe å gjøre noe med misbruken av det russiske rettsapparatet, tror Mikhail Khodorkovskij.

NTB

Mannen som fremfor noen er blitt selve symbolet på hvordan Putin i løpet av sin presidentperiode har tatt et oppgjør med de mektige oligarkene i Russland, har liten tro på endringer, selv om landet i mars får en ny president.

Rettsapparatet brukes til å forfølge politiske fiender og forretningsfolk, og Medvedev vil ha store problemer med å gjøre noe med den skaden som er skjedd under Putin, mener Khodorkovskij.

– Det kommer til å bli så vanskelig for ham. Jeg kan ikke engang forestille meg det, sier den fengslede 44-åringen i et intervju med Financial Times.

– Tradisjonene, folkets bevissthet og mangelen på krefter som kan støtte en bevegelse som arbeider for en rettsstat – alt er mot ham. Måtte Gud gi ham styrke til å gjøre det. Alt vi kan gjøre, er å håpe, sier han.

– Absurde anklager
Khodorkovskij soner allerede en dom på åtte års fengsel for underslag, men er i tillegg tiltalt for å ha underslått ytterligere 28 milliarder dollar.

Anklagene er så absurde at det er vanskelig å forsvare seg effektivt mot dem, fastholder den tidligere Yukos-toppen og mangemilliardæren.
– Jeg blir anklaget for å ha stjålet all oljen som Yukos produserte i seks år. Det skal bli interessant å se hvordan de akter å bevise det, sier Khodorkovskij.

Nå leser han 200 sider dokumenter hver dag for å forberede seg til den nye rettssaken. Om han blir dømt på nytt, vil det bety et ytterligere fall for den en gang så mektige finansfyrsten.
Khodorkovskij var før han ble arrestert god for 13 milliarder dollar, skriver Financial Times torsdag. Nå sitter han fengslet 6.500 kilometer unna Moskva, nær grensen til Mongolia og Kina.

Syk alliert til behandling
Torsdag ble den kritisk syke tidligere sentrale lederen Vasilij Aleksanjan i det nå raserte oljeselskapet Yukos overført fra fengsel i Moskva til et sivilt sykehus for å få behandling.
Både aidssyke Aleksanjan og selskapets tidligere toppsjef Mikhail Khodorkovskij sitter fengslet.
Khodorkovskij har sultestreiket i ni dager for at Aleksanjan, som lider av kreft og aids, skulle få behandling.

Både representanter fra EU-parlamentet og menneskerettsgrupper har presset på for at Aleksanjan skulle få slippe ut av fengsel for å få sykehusbehandling.

Vasilij Aleksanjan har anklaget myndighetene for å forsøke å tvinge ham til å avgi falsk forklaring mot Khodorkovskij i bytte mot medisinsk behandling.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger