Publisert 4. februar 2000

Olje- og gassutvinning i Arktis blir for dyrt sammenlignet med annen utvinning, tror klimaforskere.

– Det er billigere å utvinne olje og gass andre steder. Derfor vil utvinningen i Arktis i framtiden bare utgjøre en liten andel av verdens olje- og gassproduksjon, sier CICERO Senter for Klimaforskning på sine hjemmesider.

CICEROs forskere har sammen med Statistisk sentralbyrå (SSB) studert det globale oljemarkedets framtid med tanke på å avdekke Arktis sin rolle som gass- og oljeleverandør. De konkluderer at selv om rundt en fjerdedel av verdens uoppdagede olje- og gassressurser antas å befinne seg i denne regionen, vil utvinning av ressursene vil bli dyrt, sier forskerne i artikkelen «The Arctic: No big bonanza for the global petroleum industry.»

CICERO og SSB har dermed kommet til motsatt konklusjon om hvilken innvirkning for eksempel «skiferrevolusjonen» vil ha på markedet og i neste omgang virksomheten på norsk sokkel enn analyseselskapet Rystad Energy.

Forskerne sier videre at for at det skal være lønnsomt å utvinne petroleumsressursene i Arktis, må olje- og gassprisene holde seg høye. De mener petroleumsprisene vil påvirkes av tilgangen til ukonvensjonell olje og gass og gjennom store petroleumsressurser i Midtøsten. Derfor mener forskerne fra SSB og CICERO at Arktis andel av framtidig olje bare vil utgjøre 8 til 10 prosent av den globale produksjonen innen 2050. Dermed vil virksomheten i Arktis spille en mindre rolle som olje- og gassleverandør selv om regionen fortsatt er en relativt viktig petroleumsleverandør.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger