Publisert 10. august 2006

Forhandlingene med kidnapperne som står bak bortføringen av to nordmenn i Nigeria, ble innledet onsdag. Norges ambassadør i Nigeria, Tore Nedrebø, tror nordmennene vil bli løslatt raskt.

NTB
– Det er godt håp om at de to nordmennene vil være løslatt innen 24 timer, sa ambassadør Tore Nedrebø til NTB onsdag ettermiddag.

De kidnappede nordmennene skal være fra Ålesund og Kristiansund. Sammen med to ukrainske sjøfolk ble de bortført fra det norskeide forsyningsskipet «Northern Comrade» utenfor kysten av Nigeria tirsdag kveld. Skipet betjener en borerigg eid av norske Fred. Olsen Energy.

Nedrebø sier det er kjent hvem som står bak kidnappingen.

– Det er ingen separatistbevegelse som står bak bortføringen av nordmennene. Et lokalsamfunn i Nigerdeltaet har tatt på seg ansvaret for kidnappingen, sier Nedrebø til NTB.

Like før midnatt
Kidnapperne bordet skipet og bortførte de fire utenlandske sjøfolkene kort tid før midnatt tirsdag kveld, opplyser fungerende pressetalsmann Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Bordingen skjedde utenfor Nigerias oljeprovins Nigerdeltaet, der separatistgrupper i lang tid har gjennomført sabotasjeaksjoner og bortføringer av utenlandske oljearbeidere.

Kidnapperne tok med seg den norske kapteinen og maskinsjefen og to ukrainere. Resten av mannskapet på «Northern Comrade» er lokalt ansatte, opplyser viseadministrerende direktør Bjørn Endresen i Trico Supply, som eier båten, til NTB.

Forhandlinger innledet
Ambassadør Nedrebø vil ikke gå i detalj om hvilke krav kidnapperne har stilt, men sier kravene skal ha bakgrunn i en uoppgjort økonomisk sak mellom lokalsamfunnet Bayelsa og det nigerianske oljeselskapet som har leid inn båten som de fire sjøfolkene ble bortført fra.

Trico Marine Services, morselskapet til Fosnavåg-rederiet Trico Supply som eier båten ”Northern Comrade, bekreftet onsdag ettermiddag i en pressemelding at personell i Nigeria har vært i kontakt med de kidnappede.

– De rapporterer at de bortførte har det bra, opplyste selskapet som også bekreftet at forhandlinger om løslatelse av de bortføre var innledet.

Da NTB kontaktet Trico Supply ved 20.30 tiden onsdag kveld, hadde selskapet ingen ytterligere informasjon om forhandlingene eller de kidnappede nordmennene.

Tidligere problemer
Mannskapet på «Northern Comrade» har også tidligere hatt problemer i Nigeria, skriver Næringsliv24.

I desember ble skipper Paul Arne Grøntvedt og maskinsjefen om bord på Northern Comrade angrepet da de skulle hjem på juleferie. De to ble stoppet av en rasende mobb da de skulle kjøre fra havnen i Onne i Nigeria til Port Harcourt og flyplassen.

– Vi ble stoppet og dradd ut av bilen. Jeg trodde jeg skulle dø, forteller Grøntvedt til Næringsliv24.

Separatister
Nigerdeltaet står for det aller meste av Nigerias oljeproduksjon, men lokalbefolkningen i den lutfattige regionen ser ikke mye til oljeinntektene.

Flere separatistbevegelser, blant dem Bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet, krever at området får selvstyre og en større del av oljeinntektene.

Sabotasje mot oljeinstallasjoner og bortføring av utenlandske oljearbeidere er blant separatistgruppenes aksjonsformer. Også norskeide oljeinstallasjoner har blitt rammet av kidnappingene.

I de aller fleste tilfellene har de bortførte blitt løslatt etter en tid.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger