Publisert 4. februar 2000

Russerne har ikke god nok teknologi til å utvikle området rundt delelinjen, men det har Norge. Derfor tror den russiske eksperten Vladimir Selin at Norge dropper Shtokman til fordel for nye områder.

RESSURSER: Det er fremdeles mye å hente i havomrdåene nord for Russland og norge. Ill: Arctic Europe

– Det er vanskelig å forstå hvem som står bak den russiske siden i den norsk-russiske avtalen fra 15. september. Spørsmålet som melder seg er også hvorfor denne avtalen er nødvendig for Russland. De positive sidene er ikke klare, mens minusene ved avtalen er åpen bare for den russiske siden, sier hovedforsker ved Kola vitenskapssenter, Vladimir Selin til Regnum.ru.

Selin understreker at det vil være vanskelig for Russland å utvinne ressursene i området rundt delelinjen på grunn av manglende teknologi, for norsk side er derimot dette er mye mindre problem. Forskeren ser nå for seg at det ikke er så langt unna at Statoil trekker seg fra Shtokman. Dette kommer nødvendigvis ikke til å skje offisielt, men ved at selskapet ikke er så aktive som tidligere.

– Norge har allerede utvunnet sine største rikdommer, det nye området i Barensthavet er som manna fra himmelen. Hvis de kan utvinne dette området, hvorfor skal de bry seg om risikoene omkring Shtokman, spør Selin.

Satser fremdeles på Shtokman
For Statoil sin del har Shtokman lenge stått høyt på agendaen, og senest i sommer fortalte daværende sjef for Statoil i russland, Bengt Lie Hansen, at Shtokman er det viktigste for Statoil i Russland nå. Selskapet er dessuten aktiv part i samtaler om deltagelse i Yamal-prosjektene.

Prosjektet nord for Russland er et av de største gassfunnene i verden, og det har lenge vært utsettelse av beslutninger i forbindelse med utbyggingen. Første investeringsbeslutning skal falle til våren, og i dag ble det klart at Gazprom har signert WorleyParson for FEED-kontrakten til fase to og tre av prosjektet.

Selskapet skal utføre studien av produksjonsfartøyet, og dette inkluderer design av topside, skrog, marine systemer, turret og boligkvarter. Neste investeringsbeslutning for prosjektet skal komme høsten neste år.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger