Tror Norges leveringsevne blir den nye oljen

Publisert 30. juli 2013

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, spår at nordmenns evne til å levere etterspurte tjenester tar over der oljeeventyret slutter.

Oljeanalytikeren som ikke tror på stor oljeprisoppgang i tiden framover (til tross for at Det internasjonale energibyrået (IEA) spår økt global oljeetterspørsel i 2014) skriver i en kronikk på NRK.no at det er viktig å få tilgang til de resterende oljereservene og å investere i en oljefri fremtid.

– En fare for den fremtidige velferden er at vi i dag innretter oss som om oljeproduksjonen skulle forbli høy i all overskuelig fremtid. Velstandsfølelsen vi har i dag kan gjøre oss litt late og svekke vår arbeidsevne og kreativitet, skriver Saltvedt.

Å lene seg for mye på oljerikdommen i fremtiden mener hun blir et feilsteg.

– Det er opp til den norske befolkning, det vil si hver og en av oss, å motvirke dette ved å bevare vår kreativitet og innovasjonslyst fremover.

– Viktig for verdiskapning
Videre i kronikken heter det at en omplassering fra olje- til finansformue (utenlandske aksjer, obligasjoner og eiendom) har historisk vist seg å øke avkastningen og å redusere risikoen sammenlignet med å la oljen bli liggende igjen under bakken.

– Det er myndighetens del av samfunnskontrakten å forvalte oljeressursene på best mulig måte slik at det kommer hele det norske samfunnet til gode. Hvor mye olje som skal flyttes fra havbunnen til oljefondet kan myndighetene regulere gjennom for eksempel å endre skattenivå til oljeselskapene eller tilgangen til oljereservene, skriver oljeanalytikeren.

Til tross for den dalende oljeproduksjonen, har økende oljepris gitt store overføringer til oljefondet, som i dag utgjør 4499 milliarder norske kroner og legger grunnlaget for landets fremtidige forbruk.

– Et vesentlig grunnlag for at vi skal kunne fortsette å omplassere verdiene våre fra olje til finans er derfor at vi får tilgang til de gjenværende reservene. Norske myndighetene må derfor vurdere å åpne opp for oljeproduksjon også i nye områder som i dag er stengt for produksjon siden oljereservene vil gi viktige bidrag også i fremtiden til å finansiere vårt velferdssamfunn.

– Politikk påvirker utvinningstakten
Saltvedt beskriver Norge som betydningsfull i det globale oljemarkedet grunnet god sikkerhet, pålitelighet og politisk stabilitet.

– Politiske beslutninger som treffes om rammebetingelsene for olje- og gassproduksjonen og ressursforvaltningen av norske petroleumsreserver kan endre produksjonsforløpet og utvinningstakten på norsk sokkel. Dette vil igjen påvirke våre eksportvolumer av olje og gass og dermed energisikkerheten, velstandsnivået og utviklingen til våre handelspartnere, skriver hun.

Har god tro på andre ressurser
Nordea-analytikeren spår at kravene til produksjonen av olje og gass på norsk sokkel vil bli enda strengere i årene fremover og at man blir nødt til å legge om energibruken mot mer effektiv bruk og renere energi. Dette mener Saltvedt vil føre til økt etterspørsel på norsk gass. En annen norsk styrke er innoverende teknologi.

– Norsk petroleumsindustris vilje og evne til å investere i forskning, utvikling og testing av nye teknologi gjør at Norge i dag er verdensledende i utviklingen i undervannsteknologi. Denne videreutviklingen av petroleumssektoren mener jeg vil fortsette så sant vi ikke lener oss for mye på laurbærene, avslutter hun.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger