Publisert 4. februar 2000

Fallende aksjekurs for det enorme britiske oljeselskapet kan få uventede konsekvenser. Nå tror analytikere på mulig oppkjøp av giganten.

BP-SJEF: Tony Hayward har innrømmet at
BP ikke var forberedt på en slik ulykke som
«Deepwater Horizon» har vært. Foto: BP

– Det er sannsynligvis 20 til 25 prosents sjanse for at BP blir kjøpt opp gitt de nye dybdene i BPs aksjekurs, sier analytiker Gudmund Halle Isfeldt til Dagens Næringsliv.

Det er den siste månedens stadig lavere BP-kurs som gir grunn til bekymring. Til nå har norske eiere i de berørte selskapene etter «Deepwater Horizon» tapt nesten en milliard kroner på selskapene Transocean og BPs aksjer.

Ikke forberedt
I går meldte amerikanske myndigheter at de nå innleder kriminaletterforskning av BP. Dette var enda en faktor som dro aksjekursen nedover enda noen hakk. Nå er verdien av selskapet nedjustert med en tredjedel ifølge Dagens Næringsliv.

Analytiker Halle i DnB Nor tror Shell kan være den kandidaten som er mest aktuelle kjøperen. Det har tidligere vært snakk om fusjon mellom de to partene tidligere, men da var BP på et betydelig sterkere nivå enn i dag.

Situasjonen etter ulykken med Transocean riggen i Mexicogolfen den 20. april har bare eskalert i styrke, og det er estimert at så mye som 19.000 fat har lekket ut hver dag. BP sier nå at de ikke var forberedt på ulykken, et utsagn som mange ventet på.

– Det er ingen tvil om vi ikke hadde de verktøyene man trenger til en sånn aksjon, sier sjef for BP, Tony Hayward til Financial Times.

Hayward har også innrømmet for Bloomberg at det er potensial for at brønnen kan sprute ut så mye som 60.000 fat om dagen. Forsøk som er gjort for å kvele brønnen er foreløpig gitt opp, og det settes nå lit til de to avlastningsbrønnene som bores.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger