Publisert 4. februar 2000

Når Shah Deniz fase 2 kommer i produksjon kan det produseres så mye som 30 milliarder Sm3 totalt fra feltet per år, dette er betydelig mer enn tidligere antatt.

SANGACHAL: Gass fra Shah Deniz og olje fra ACG-feltet kommer inn til
Sangachal-terminalen utenfor Baku. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Det er energiministeren i Aserbajdsjan som er svært optimistisk overfor Upstream når han forteller om forventningene knyttet til gassfeltet Shah Deniz i Kaspihavet. I dag er foreløpig bare fase 1 av feltets produksjon i gang, og gassen herfra sendes kun til aserbajdsjanske, georgiske og tyrkiske forbukere. Når fase 2 settes i gang vil deri mot gass fra området kunne nå forbrukere lenger vest.

Det er Statoil og BP som er hovedpartnere i Shah Deniz, med henholdsvis 25,5 prosent hver. Lisenshaverne har totalt estimert investeringene til 20 milliarder amerikanske dollar, det vil si nærmere 130 milliarder norske kroner.

– Lett å produsere 200 milliarder Sm3
– Akkurat nå produseres Shah Deniz omtrent ni milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass i året. Det vil være lett og nå en produksjon på 20 milliarder Sm3 fra den andre fasen, sier energiministeren i Aserbajdsjan, Natik Aliyev til Upstream.

BP og Statoil er klare til å ta prosjektet videre, men på grunn av uenigheter mellom Tyrkia og Aserbajdsjan står ting litt på vent. Aserbajdsjan er også svært interesserte i å få på plass en transittavtale før produksjonen øker. Gassen som kommer fra Shah Deniz fase 2 skal gå gjennom den planlagt Nabucco-rørledningen til østerrike. Det er i forbindelse med denne rørledningen og gasstransporten at Aserbajdsjan og Tyrkia ikke er blitt enige. Tyrkia skal etter planen også få noe av den «nye» gassen fra nabolandet, men hvor mye og til hvilken pris er fremdeles ikke.

De to landene skal møtes til forhandlinger mellom 3. til 7. juni.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger