Publisert 7. mai 2007

Om en måneds tid starter boringen på Volve-feltet sør i Nordsjøen. Operatøren Statoil tror feltet vil kunne drives i mange år ut over de planlagte seks.,
Tekst og foto: Astri Sivertsen

Operasjonsleder Hermod
Johansen og prosjektleder
Ole Jacob Næss foran Maersk
Inspirer, dagen før den slepes
ut fra Haugesund.

Lørdag ble den 270 meter høye oppjekkbare riggen «Maersk Inspirer» slept ut fra Haugesund, den den har ligget siden i fjor høst. Sammen med søsterriggen «Maersk Innovator» er den størst i verden, og kan bore brønner inntil 9000 meter unna.

Prospektene på Volve ligger 2-3 kilometer fra riggen, som skal begynne letingen etter nye forekomster umiddelbart etter at produksjonen har kommet i gang i løpet av tredje kvartal.

– Området rundt har flere spennende muligheter til å finne tilleggsressurser. Vi skal drive en aktiv letestrategi for å finne dem, sier operasjonssjef Hermod Johansen i Statoil.

Han forteller at Volve er beregnet å produsere i 5-6 år, men håper det vil fortsette forbi 2015.

– Det avhenger av hva vi finner og av oljepris, sier han.

Da Maersk Inspirer ankom Aibel-verftet for å få installert et prosessanlegg, var den en ren borerigg. Før leieavtalen med Statoil trådte i kraft hadde den jobbet for ConocoPhillips på britisk sokkel i halvannet år.

Riggen eies av Maersk Contractors Norge, som skal drive Volve på vegne av Statoil. Det er samme konsept som er brukt på det nå nedstengte Yme-felte og på Glitne.

Fleksibilitet og gjenbruk er et viktig moment for at dette konseptet ble valgt, sier Hermod Johansen.

– Vi betaler en daglig leie til Maersk, til en rate som er konkurransedyktig i forhold til en moderne borerigg. Vi får en positiv kontantstrøm fra feltet i løpet av mindre enn ett år.

Han tror konseptet er velegnet for små felt, det vil etter Statoils definisjon si alle felt som inneholder mindre enn 125 millioner fat. De utvinnbare reservene på Volve er beregnet til 70 millioner fat olje og halvannen milliard kubikkmeter gass. Feltet er ventet å produsere 50.000 fat per dag.

– Små felt er viktige for Statoil, og vil bli enda viktigere framover, sier Hermod Johansen.

– Vi har sagt at vi skal produsere én million fat per dag i 2015. Det er omtrent som i dag. Vi er helt nødt til å produsere fra små felt som dette for å få det til.


Mer om Volve:
Maersk Inspirer skal bore åtte brønner i løpet av halvannet år, med opsjon på fem brønner til. Det er mulig å knytte opptil 15 brønner til riggen.

Oljen fra feltet skal mellomlagres på rederiet Teekays tankskip Navion Saga før den fraktes videre. Gassen skal sendes i rør til Sleipner, hvor våtgassen skal skilles ut og sendes i rør til Kårstø. Tørrgassen skal sendes i rør til det europeiske markedet.

I januar besluttet lisenspartnerne seg for at det ikke skulle tas i bruk CO2-injeksjon for å øke oljeutvinningen fra Volve. Begrunnelsen var at det ble for dyrt.

Statoil har 49,6 prosent av andelene i Volve. De øvrige rettighetshavere er ExxonMobil med 30,4 prosent og PA Resources og Hydro med 10 prosent hver.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger