Publisert 4. februar 2000

– Gass er en energikilde som har et langsiktig perspektiv som bærekraftig energikilde, sier Statoils-sjef Helge Lund, som tror på fremtiden for gass-Norge.

– Mange har i det siste vært depressive med tanke på gassmarkedet, men jeg klarer rett og slett ikke å være pessimistisk med tanke på gassen, sier Helge Lund.

årsaken til depresjonen er fallende gasspriser, blant annet på grunn av nye, ukonvensjonelle gasskilder, de siste årene. Helge Lund argumenterer på Statoils årlige energiseminar i dag for at gass er mer enn en bro til en lavkrabonfremtid, men er en viktig bestanddel i en fremtidig energimiks.

– Gass er den reneste fossile energiformen, og slipper ut 70 prosent mindre CO2 enn kullkraftverk. Mange mener vi har gass for flere hundre års bruk, og gass er også konkurransedyktig. Teknologien er kjent og kostnadene er relativt lave. Dette er også en energiform som ikke krever subsidier fra myndighetene, argumenterer Lund.

Dette er i motsetning til offshore vindkraft, der Statoil også er i ferd med å bli en stor aktør, blant annet i Storbritannia. Men Lund er fortsatt noe skeptisk til markedet for offshore vindkraft.

– Jeg synes det er ubehagelig å investere i noe som er avhengig av subsidier, og vi er nødt til å få konkurransedyktige løsninger. Over tid må også dette området være lønnsomt, sier Lund.

Ifølge Lund er Statoil veldig godt posisjonert til å ta en god posisjon i gassmarkedet i Europa.

– Vi har infrastruktur på plass, adgang til alle likvide punkter, v i har gasslager og en kompetent, kommersiell organisasjon. I tillegg har vi de laveste kostnadene. Jeg vet ikke om noen bransje der de med lavest kostnader og mest stabile forsyninger blir taperen i markedet. Samtidig må vi se mulighetene for å skape enda større verdier, sier Lund, men avviser utfordringen fra Det norske-sjef Erik Haugane om å gå inn i gasskraftbasert el-produksjon på kontinentet.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger