Publisert 29. august 2008

Aker Exploration er overbevist om at det fremdeles går an å gjøre gigantfunn på norsk sokkel. Da nytter det ikke å bare konsentrere seg om modne og feltnære områder.

Av: Alf Inge Molde
Stavanger

– Jeg mener at det er uutforskede prospekter på norsk sokkel som har potensial til å inneholde supergiganter, sier Kari Lokna, Team Leader Reginonal, i Aker Exploration til Petro&industri.

På sokkelkartet foran seg har Lokna ringet ut Mørebassenget, Vøringbassenget og områder i Barentshavet.

– Tenk, det er bare boret 19 brønner her, sier hun og peker på dypt vann i Norskehavet.

– De måtte bore over 30 brønner før de fant Ekofisk. Aker Exploration ble grunnlagt høsten 2006, med Aker som største eier. I løpet av to år har leteselskapet økt fra én ansatt til 34, sikret seg verdens største og mest avanserte borerigg i tre år – med opsjon på to år ekstra – fått andeler i 16 lisenser, operatørskap i to og kjøpt inn store mengder seismikk og elektromagnetisk data i områder få av de mindre selskapene tar seg råd og tid til å utforske.

– I bakgrunnen sitter eiere som har penger og som er villige til å satse på leting, sier rådgiver i selskapet, Odd Erik Hansgaard.

Byttet til seg ni lisensandeler
En stor del av æren for at Aker Exploration allerede er inne i 16 lisenser, skylder selskapet kontrakten med Aker H6e-riggen «Aker Barents». Aker Exploration har nemlig et uttalt mål om å bytte riggkapasitet mot andeler i interessante lisenser. Foreløpig har det sikret selskapet deltakelse i ni lisenser på sokkelen. I tillegg kommer sju lisenser selskapet fikk tildelt gjennom Tildeling av forhåndsdefinerte områder (TFO) 2006 og 2007.

Den første brønnen «Aker Barents» skal bore ligger i produksjonslisens 304 i Nordsjøen, hvor Lundin er operatør. Borekronen skal settes i gang så fort «Aker Barents» er ferdigstilt fra verftet. Deretter går det slag i slag fra nordlige del av Nordsjøen i sør til Barentshavet i nord. Aker Exploration fokuserer bare på norsk sokkel. Selskapet har ingen planer om å flytte leteaktivteten til utenlandsk sokkel.

Lete, finne, selge
– Vi har heller ikke planer om å bygge ut felt selv. Vi skal finne olje og gass, modne funnet og selge, sier Hansgaard.

– Men klart, det utelukker ikke at vi i framtiden deltar i utbygging og produksjon selv om det ikke er en del av aktiviteten i dag, fortsetter han.

Fokuset på leting bekreftes av at 18 av de 34 ansatte i selskapet har geofag som spesialfelt. I hovedkontoret i Stavanger sentrum finner man det siste av det siste innen tekniske hjelpemidler – inkludert et eget 3D-visualiseringsrom.

– Det er heller ingen andre selskaper som har fått utført så mye elektromagnetiske undersøkelser i løpet av så kort tid som det vi har, noe som viser at vi ikke er redde for å ta i bruk ny teknologi, sier Lokna.

De elektromagnetiske undersøkelsene gir grovere data enn seismikk. Gir dataene indikasjoner på hydrokarboner, bruker selskapet 3D-seismikk over området – for å minske usikkerheten.

Kombinasjonen av egen rigg og stor tilgang på data gjør at Aker Exploration kan ta avgjørelsen om å bore eller droppe i løpet av kort tid. Selskapet er også stolt av å ha blitt prekvalifisert som operatør allerede vel ett år etter oppstart, og at alt teknisk arbeid blir gjort innomhus.

– Mus med elefantkrav
– Du kan si at vi er en mus med elefantkrav, for vi jobber ut ifra de samme kriteriene som de store operatørene på sokkelen til tross for at vi er relativt små, sier Hansgaard.

– Hvor mange brønner må dere bore før dere finner noe, tror dere?

– Det hadde jo vært kjekt å gjøre funn i alle brønnene, sier Hansgaard og ler.

– Men vi lever jo i samme verden som alle andre. Funnraten ligger kanskje på 30 prosent, da inkludert funn som ikke er kommersielt interessante. Men vi satser også på områder som ikke nødvendigvis ligger nær eksisterende infrastruktur, så vi er beredt på å lete. Man må lete for å finne.

– Hva er dere mest interesserte i? Olje eller gass?

– Hydrokarboner. Vi tar alt. Alt monner, sier Lokna.

Artikkelen er hentet fra magasinet Petro&industri .

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger