Publisert 26. september 2006

Russland truer med å stanse olje- og gassprosjektet Sakhalin II dersom ikke Shell rydder opp i miljø-ødeleggelsene på feltet.

NTB:

Russiske myndigheter sa tirsdag at de håpet å kunne unngå å stanse prosjektet, men at beslutningen er avhengig av at Shell tar ansvar for å rydde opp.

– Vi er overbevist om at selskapet må rydde opp i miljøødeleggelsene. Dersom det ikke skjer, kan vi dessverre ikke tillate prosjektet å fortsette, sier Russlands minister for naturressurser, Jurij Trutnev.

Miljøinspeksjoner
Departementet for naturressurser kunngjorde mandag at de har satt i gang en ny runde med miljøinspeksjoner av Sakhalin-prosjektet, som er verdens største private olje- og gassutvinningsfelt.

Det britisk-nederlandske Shell, som eier 55 prosent av rettighetene i prosjektet, er kommet under stadig sterkere press fra russiske myndigheter på grunn av angivelige brudd på miljølovgivning og kostnadsoverskridelser.

Kilde: Illustrasjon

Russiske miljøorganisasjoner har hevdet at prosjektet har ført til skader på området til en truet hvalart, og at prosjektet ødelegger for fiskeriindustrien, en nøkkelindustri for befolkningen i Sakhalin.

Skarpe protester
I forrige uke ble en viktig miljøtillatelse trukket tilbake som et signal på at arbeidet skulle stanses, noe som førte til skarpe protester fra europeiske og japanske myndigheter.

Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) sa tirsdag at den vil utsette et vedtak om å finansiere den andre fasen av prosjektet.

– Den nåværende usikkerheten tillater ikke EBRD å gå videre i saken, sier en talskvinne for banken.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger