Publisert 27. desember 2006

Hviterussland truer med å stoppe en betydelig del av Russlands gasseksport til Europa dersom det russiske selskapet Gazprom fastholder en varslet prisstigning.

NTB

– Vi er gjensidig avhengige. Hvis jeg ikke får en innenlandsk gassavtale, får ikke Gazprom en transittavtale, sa Hviterusslands visestatsminister Vladimir Semasjko på Minsk flyplass etter at han vendte tilbake fra mislykkede samtaler i Moskva.

Gazproms toppsjef Aleksej Miller sa onsdag at selskapet har advart sine kunder i Polen, Tyskland og Litauen om at det kan bli problemer med gassleveransene, på grunn av striden med Hviterussland.

Rundt 20 prosent av Gazproms gassleveranser til Europa går gjennom Hviterussland. Tidligere har selskapet hevdet at kundene i Vest-Europa er trygge, siden Gazprom har gass lagret i Tyskland og Østerrike.

– Deres tur
– Jeg synes Gazprom bør gi et signal og komme til Minsk. Det er deres tur nå, sa Semasjko. Han kom fra Moskva sent tirsdag kveld, men uttalelsene ble først rapportert onsdag.

Semasjko sa ikke om Hviterussland ville stoppe all russisk gass som fraktes over Hviterusslands territorium. Da landet hadde en lignende strid med Gazprom for to år siden, ble transporten ikke stoppet. Men Hviterussland forsynte seg av gassen fra rørledningene til Europa.

Lagret
Gazprom sa tirsdag at forhandlingene med Hviterussland var blitt avsluttet uten resultat.
Forholdet mellom Russland og landets tidligere allierte Hviterussland har surnet foran fristen for en ny avtale som utløper nyttårsaften. Minner om fjorårets tvist med Ukraina, da Gazprom stoppet forsyningene et par dager ut i januar, er vekket til live.

Gazprom har gjentatte ganger sagt at Hviterussland vil måtte betale en høyere pris i 2007 og dele kontrollen over rørledningene med selskapet. Hvis ikke ville Hviterussland oppleve kutt i forsyningene.

Visestatsminister Semasjko sa han ikke trodde Gazprom ville gjøre alvor av truslene.
– Det gjør dem til en upålitelig leverandør. Det vil skade Gazproms rykte.

Mindre enn Ukraina
Gassmengden som transporteres via Hviterussland er betydelig mindre enn den som går via Ukraina.
Tyskland og Polen mottar årlig ca. 30 milliarder kubikkmeter gass fra Gazprom via Hviterussland. Selskapet eksporterer rundt 100 milliarder kubikkmeter gass årlig til 20 europeiske land via Ukraina.

Gazprom hevder selskapet allerede har redusert priskravet fra opprinnelig 200 dollar per 1.000 kubikkmeter til 110 dollar. Hviterussland betaler i dag 46,7 dollar, det samme som russiske forbrukere.

Det lutfattige Moldova må i 2007 betale 170 dollar for samme mengde gass, og Georgia må betale 235 dollar. Forbrukere i Europa betaler over 250 dollar.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger