Publisert 16. april 2006

Tsjad forlenger fristen de har gitt Verdensbanken til å utbetale midler som er frosset i en britisk bank. Tsjad truer med å stanse oljeproduksjonen om ikke pengene blir utbetalt.

NTB

Kart: Tsjad

Tsjads oljeminister Mahamat Nasser Hassan gjorde det fredag klart at han vil at et amerikansk-ledet konsortium utbetaler minst 100 millioner dollar av pengene innen tirsdag hvis ikke oljeproduksjonen skal stanses. Men søndag ble fristen forlenget til slutten av måneden.

Verdensbanken har frosset all fortjeneste fra en oljeledning i Tsjad etter en disputt om hvordan pengene blir brukt. Pengene som er frosset i den britiske banken, inkluderer royalties fra Exxon Mobil.

Tsjad trenger desperat penger til å slå ned et opprør mot president Idriss Deby Itno som ble trappet kraftig opp da opprørsstyrker angrep hovedstaden N’Djamena torsdag.

Regjeringen har vært i konflikt med Verdensbanken siden desember da den besluttet å se bort fra betingelsene som ble satt for et lån fra Verdensbanken på 124 millioner dollar.

En del av avtalen med Verdensbanken var at staten skulle øremerke oljepenger til helse, utdanning og landsbygdutvikling. Men myndighetene besluttet at pengene trengtes til å betale statsansatte sine lønninger i stedet.

Verdensbanken reagerte med å suspendere lånet og fryse kontoen i London der Tsjad har sine oljeinntekter.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger