Publisert 4. februar 2000

Utbyggingen av LNG-anlegget på Shtokman forskyves, og ny rørledning prioriteres, men bare hvis feltet utvikles.

DET FINNES I ARKTIS: Det er mye som ikke er hentet opp i Arktis ennå. Ill.: Arctic Web

Det er Bloomberg som melder at Gazproms mange forsinkelser gjør at Russlands drøm om å bli tilbyder av naturgass på verdensmarkedet kan bli hindret av at blant annet Australia nå kommer inn på markedet og kjøper kinesiske andeler. Samtidige fortsetter de stadige utsettelsene på Shtokman. Selv om investeringsbeslutningen ifølge Statoil skal være underveis, og kommer som planlagt, er flere nå skeptiske til om LNG er veien å gå i nord.

– Det som er nytt i år, er at man har kunngjort at det neste år først skal tas en beslutning om rørledning og litt senere avgjøres om man også skal bygge et LNG-anlegg, forteller forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe til Dagens Næringsliv .

Opprinnelig skulle LNG-anlegget bygges ut først, og blant annet Statoils erfaringer på Snøhvit har blitt sett på som nyttige i denne prosessen. Nå ser det derimot ut til at det blir rørlednings som prioriteres.

Omvendt
– Det er helt omvendt av det som var det opprinnelige konseptet, der utbyggingen av LNG skulle komme først, sier Moe. Dette var jo i utgangspunktet et rent LNG-prosjekt i første fase. I fellesselskapet hvor Statoil deltar, Shtokman Development AG, har det frem til nylig vært snakk om en 50-50 løsning mellom LNG og rørledning, sier Moe.

Les også: Teknologiplan for Shtokman i oktober

Les også: Gazprom senker Shtokman-budsjettet

Denne uken samlet ledelsen i Gazprom seg for å diskutere ytterligere rørledninger i den nordlige delen av Russland. På dette møtet ble blant annet ledninger direkte til Viborg utenfor St. Petersburg tatt opp, i og med at det blir denne som skal levere til Nord Stream gjennom østersjøen. Det ble derimot ikke nevnt noen foreløpige planer for bygging av ledning mot Murmansk eller Teriberka-området hvor Shtokmanbasen sannsynligvis vil ligge.

Statoil på sin side bekreftet overfor Petro.no i juni at de fortsetter arbeidet med Shtokman, og at det er dette prosjektet som er hovedprioritet i Norges naboland i øst.

Les også: Ber interesserte melde seg til Shtokman

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger