Publisert 4. februar 2000

Vektdiskusjonen rundt offshorearbeidere tar stadig nye vendinger. Fylkesmann, Petroleumstilsyn og fagforening skal nå møtes for å finne en løsning på problemet.

Det er krav som at alle over 120 kilo eller med en livvidde over 115 centimeter ikke skal få jobbe offshore som får fagorganiserte til å se rødt. Ketil Karlsen i Industri Energi (IE) mener fylkeslegen må gå tilbake på kravene, og understreker at det er nødvendig med litt fett på kroppen for å klare brasene på norsk sokkel.

– Man er avhengig av muskler og underhudsfett for å jobbe offshore. Når vi beveger oss opp i nordområdene vil tynne mennesker ha problemer, sier en engasjert Karlsen til Petro.no.

– Hvorfor det?

– De vil fryse. Man må jo ha på seg klær, men man kan jo ikke ha så mye klær at man ikke får utført arbeidsoppgavene sine, tilføyer Karlsen.

«Rødt lys»
Det er fylkeslegen i Rogaland som har ansvaret for helsekravene som stilles til offshorearbeidere. Legen utarbeidet tidligere i år et dokument som viser «rødt lys» for alle over 120 kilo eller med en livvidde over 155 centimeter. Det er dette kravet fagforeningsfolk ikke ser med blide øyne på. IE har nå sendt brev til fylkesmannen om å trekke tilbake skrivet, og foreningen har også bedt om møte med Petroleumstilsynet i snarlig fremtid for å diskutere hva som skal skje videre. Morten Hellang som er fylkeslege i Rogaland, ønsker ikke å kommentere saken inntil videre, men Helsetilsynet skriver på sine sider at «Fylkesmannen vil ta initiativ til en prosess med partene i arbeidslivet om saken».

– Overvekt kan være sikkerhetsmessig uforsvarlig. De fleste livbåter er dimensjonert for en gjennomsnittsvekt på 75 kilo per person. Kroppstørrelsen kan også overskride dimensjoneringen av setene og setebeltene i enkelt livbåttyper, skriver Fylkesmannen på sine nettsider.

– Folk som klarer sikkerhetsopplegget og som får «gullstempel» av legen kan man ikke bare ta ut av arbeidslivet. Hvis folk begynner å miste jobbene på grunn av dette, kommer det til å bli et «sant helvete» i rettsvesenet, sier Karlsen til Petro.no.

Karlsen snur også på problemstillingen og legger til at flere og flere som jobber offshore er fra asiatiske land og er av gjennomsnittelig mindre vekst enn de norske.

– De som er av så liten vekst vil jo ikke være i stand til å bære en de som er tyngre, skal vi bare sende dem på land da? spør Karlsen.

Men selv om motstanden mot fylkeslegens anbefaling er stor understreker Karlsen at fedmeproblemet må tas tak i, men på en «mer intelligent måte».

– Kan man ikke ta vare på seg selv er det en god ide å ta tak i problemet. Og her må man benytte bedriftshelsetjenesten aktivt. Men fylkeslegen må gå tilbake på det han har sagt om han vil oppnå god dialog. BMI er en hakket mer intelligent målenhet enn kun vekt, forteller Karlsen.

Det er foreløpig ukjent når partene skal møtes for å starte prosessen med utforming av sikkerhetskrav knyttet til overvekt.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no . Både Petro.no og Oilinfo er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger