Publisert 26. mars 2008

Vinterisen rundt øya Hopen på Svalbard er redusert med over 40 cm i tykkelse de siste 40 årene, og er nå under 1 meter, viser en studie fra Norsk Polarinstitutt.

NTB

Undersøkelsene viser at sesongisens tykkelse rundt Hopen er betraktelig redusert siden de første målingene av istykkelsen på øya ble utført på midten av 1960-tallet. Dette er første gang det blir publisert en langtidsovervåkende studie over istykkelsen i Barentshavet.

Siden år 2000 er det ikke observert is som er tykkere enn 1 meter ved Hopen, samtidig som den lokale luft- og vanntemperaturen i området har økt.
– Den reduserte sjøistykkelsen ved Hopen står i samsvar med den generelt reduserte ismengden i Barentshavet og hele Arktis, sier forsker Sebastian Gerland ved Norsk Polarinstitutt i en pressemelding.

Sjøisens utbredelse er på kraftig retur i Arktis, og var i september i fjor rekordlav. Undersøkelsene ved Hopen dokumenterer at også isens tykkelse i Barentshavet er redusert de siste årene.

Resultatene fra sjøismålingene på Hopen blir publisert i det amerikanske vitenskapelige tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger