Publisert 27. august 2007

Flaggplantingen på havbunnen under Nordpolen nylig gir inntrykk av at det foregår et kappløp i Arktis, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Men det finnes visse regler.

NTB

Sammen med sin tyske kollega, sosialdemokraten Frank-Walter Steinmeier, skal Støre (Ap) drøfte energi, klima og nordområdenes betydning under et besøk i Tromsø og på Svalbard.
– Vi skal videreføre dialogen om disse temaene som vi har hatt det siste året. Dette er tredje gang vi møtes, etter Berlin og Melkøya ved Hammerfest, sier Støre til NTB.

Havområdene rundt Nordpolen hviler på et rettslig grunnlag, og det er ikke bare å sende et fartøy til området og vise muskler. Og energisikkerhet er viktig, mener Støre.

Ansvarlighet
Under sine samtaler med Steinmeier vil Støre legge vekt på den økte interessen som det nå er for nordområdene. Her vil energisikkerhet stå sentralt, ikke minst på bakgrunn av de siste ukers begivenheter.

– Vi skal fremstå som en ansvarlig ressursforvalter, og det innebærer også en forsvarlig håndhevelse av de sikkerhetspolitiske spørsmålene, understreker Støre.

Han minner om uttalelsen til Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair om at energisikkerhet er like viktig som militær sikkerhet.

Støre mener mange av de sikkerhetspolitiske elementene fra gamle dager er til stede også i dag, men nye er kommet til. Russland har ikke bare sendt marinefartøyer til Nordpolen, men også vist muskler ved å sende strategiske bombefly på vingene, også i nordområdene.

Tysk interesse
Den nåværende tyske regjeringen viser stor interesse for de små land som ligger nord for EU-stormakten. Denne interessen er langt større enn hva tidligere tyske regjeringer har vist, fremholder Støre.

Han er interessert i fortsatt tysk deltakelse i gass- og oljeleting i arktiske farvann. Men samtidig er det viktig å fremheve klimaspørsmålene, noe Steinmeier vil få rikelig anledning for å sette seg inn i når han møter tyske forskere ved Alfred Wegner-instituttet i Ny-Ålesund.

Tyskland er avhengig av sikre gassleveranser og Norge fremstår som stadig viktigere i den sammenheng. Fortsatt står Russland for det meste av gassleveransene, men rørledningsnettet over ukrainsk og hviterussisk område er sårbart.

To ansikter
Russland opptrer med to ansikter, mener Støre og viser til maktdemonstrasjon på den ene siden, samtidig som russerne har innmeldt all relevant data om nordområdene til spesialkomiteen under havrettskonvensjonen i New York.

– Det har også Norge gjort, og sammen med russerne er vi de eneste av landene med territorialrettigheter i Arktis som har gjort hjemmeleksa, sier Støre.

Han viser til at verken Danmark eller Canada har vist særlig interesse for å gi New York-komiteen relevant materiale.
– Og USA har ikke engang undertegnet FNs havrettskonvensjon, selv om president George W. Bush har vist en viss interesse for å gjøre det, sier Støre.

Han viser til at Norges kontinentalsokkel ikke strekker seg helt til polpunktet, men stanser ved 85 grader nord. Og Svalbardtraktaten garanterer alle signatarmakter lik rett til næringsvirksomhet på øygruppen – ut til 12 nautiske mil fra land.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger