Publisert 12. januar 2008

Protestene mot skyhøye lederlønner sprer seg. Både i Tyskland og Storbritannia advarer politikere og fagorganiserte mot en utvikling som kan skape større ulikhet og dermed mer sosial uro.

NTB

Generalsekretær Brendan Barber i den britiske landsorganisasjonen TUC framholdt i sitt nyttårsbudskap at smutthull i skatteloven gjør de rike enda rikere. Storbritannias rikeste yter ikke sin rettferdige andel til driften av samfunnet, sa han ifølge BBC.

Baker mener rikfolkene på den måten lager ris til egen bak.
– Hvis de superrike og deres store selskaper ikke betaler nok, betyr det at resten av oss – blant annet små og mellomstore selskaper – må betale for mye, med sosial uro som følge, påpekte TUC-lederen.

Krav
I Tyskland har en arbeidsgruppe nedsatt av ledelsen i det sosialdemokratiske partiet SPD lagt fram sitt første krav i spørsmålet om sjefslønner. Gruppen vil ha lovregulering av styrehonorarer og andre godtgjørelser, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel.

– Sosialdemokratene holder hardnakket på at diskusjonen om overdrevent høye lederlønner hører hjemme på den politiske dagsorden, het det på magasinets nettsider før årsskiftet. Partiet vil vurdere å kreve endringer i så vel skatteloven som aksjeloven.

Slike krav kan vise seg å være politisk sprengstoff i Tyskland. For SPD sitter i regjering sammen med de konservative partiene CDU og CSU, og det er tvilsomt om sosialdemokratenes regjeringspartnere kan godta kravene det her er snakk om.

Åpenhet
Men SPD trenger en sak som kan styrke dets profil som gammelt arbeiderparti og dermed verne det mot angrep fra venstre. Det nye venstrepartiet Die Linke truer med å bli en farlig utfordrer som kan sanke opp mange frafalne sosialdemokrater.

SPD-parlamentarikeren Christian Lange sier at det i det minste må bli åpenhet om hvor mye topplederne egentlig tjener. Hvis generalforsamlingen i et selskap krever det, skal lederlønningene offentliggjøres, mener han.

I Storbritannia så sentrumspartiet Liberaldemokratene allerede i 2005 sjansen til å slå to fluer i en populær smekk: Hvis man skattla de høyeste inntektene hardere, kunne man avskaffe studieavgiftene ved landets universiteter, framholdt partiet ifølge Financial Times.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger