Publisert 2. januar 2007

Tyske myndigheter subsidierer strøm produsert fra solcellepaneler. Dette har skapt en bransje med mellom 20.000 og 50.000 ansatte i landet, skriver Aftenposten.

Tyske myndigheter betaler over 3 kroner kilowattimen (kWh) for strøm produsert av solceller. Det er minst ti ganger så mye som prisen på vanlig strøm, og prisen fastsettes for 20 år av gangen.

Konserndirektør i REC, John Andersen jr., forteller til avisa at tyske bønder plasserer solcellepaneler på låvetak, og at brakkland på gamle industritomter og rundt flyplasser fylles opp med paneler.

Før Tyskland startet sin satsing på solenergi, var Japan det største enkeltmarkedet, takket være statlige subsidier. Ifølge Andersen er de nasjonale subsidiene nå borte, men strømprisene i Japan er så høye at det fortsatt installeres solcellepaneler i stort omfang.

Flere europeiske land, som Spania, Frankrike, Italia og Hellas, har innført støtteordninger som minner om den tyske.

Subsidiene har snudd markedet for solceller opp ned. Mens solenergi tidligere stort sett ble brukt på steder hvor det var for dyrt å føre fram kraftlinjer, går idag bare 15 prosent av panelene til slike formål. Rundt 85 prosent av solcellepanelene i verden er nå knyttet til et strømnett.

Andersen legger til at stadig flere land innfører subsidier. Blant annet skal den amerikanske delstaten California bruke nær 3 milliarder kroner på tilskudd til solenergi de neste ti årene. Derfor vil denne delstaten komme til å bli det tredje største enkeltmarkedet i verden, tror Andersen.

Siste fra forsiden

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger