Publisert 14. februar 2007

Etter tungt press fra myndighetene har rettighetshaverne i Snøhvit ombestemt seg. Nå vil de likevel bore for å kartlegge oljesonen i feltet. Men de trenger en rigg, og de er det få av.

Av Øyvind Midttun

«Polar Pioneer» (Foto: Statoil)

– Avgrensingsbrønnen på Snøhvit må bores innen sommeren 2007 for at eventuell oljeproduksjon skal komme i gang før gasstrykket i feltet blir for lavt. Boringen av avgrensingsbrønnen avhenger av ledig riggkapasitet i området, skriver Statoil i en pressemelding i dag.

Etter alt å dømme er det leteriggen «Polar Pioneer» som må stå for boringen. Riggmarkedet er stramt og de fleste riggene på norsk sokkel har våren full av arbeidsoppgaver. «Polar Pioneer» hadde satt av tid til denne brønnen, men ble omdisponert etter at rettighetshaverne vendte tommelen ned for snøhvitoljen i januar i år.

Nå når Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet har presset rettighetshaverne til å gå videre med oljen må Statoil gi «Polar Pioneer» kontraordre.

Rettighetshaverne har aldri vært jublende glade for oljen i Snøhvit. Stigende oljepris har gjort Statoil og Petoro, som til sammen har en eierandel på over 60 prosent i feltet, positive til å utrede oljeutvinningen videre. Men i januar sa mindretallet nei. Det er de små rettighetshaverne Total, Gaz de France, Amerada Hess og RWE Dea myndighetene nå har presset til å endre standpunkt.

Avgrensingsbrønnen skal gi mer informasjon om utvinnbare oljereserver, samt gi bedre oversikt over gassreservene i den vestlige delen av strukturen.

– Vi ønsker en forsvarlig forvaltning av de ressursene som finnes i Snøhvit. En nærmere kartlegging av reservene i feltet kan gi oss et grunnlag til å fortsette studiene for en mulig realisering av oljeprosjektet, sier direktør Geir Pettersen i Statoils resultatområde Tromsøflaket.

I følge Oljedirektoratet kan gassfeltet Snøhvit inneholde opp mot 100 millioner fat olje.

Det er resultatene fra avgrensningsbrønnen som til sist avgjør om oljen skal utvinnes eller ei.

– Gevinster ved en eventuell samordning med utbyggingen av oljefunnet Goliat, hvor Eni er operatør, er blant de mulighetene som vil bli vurdert. En samordning med Goliat er studert tidligere, med negativt resultat, heter det i meldingen fra Statoil.

Rettighetshavere i Snøhvit er Statoil (33,53 prosent), Petoro (30,00), Total E&P Norge (18,40), Gaz de France (12,00), Amerada Hess Norge (3,26) og RWE Dea Norge (2,81).

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger