Uavklart om Hoop-boring

Publisert 26. mai 2014

Miljødirektoratet satte før helgen foten ned for Statoils planlagte Apollo-boring etter at Greenpeace klagde og krevde at klagen fikk oppsettende virkning. Nå er hele boringen i det blå.

Oppsettende virkning betyr at alt settes på vent til alle klager er ferdigbehandlet. I dette tilfellet betyr at brønnen ikke kan bores før Statoils klage til Klima- og Miljødepartementet (KLD) eventuelt måtte få medhold.

KLD har ennå ikke behandlet klagen, og kan på det nåværende tidspunkt ikke si noe om når det vil skje.

– Vi kan ennå ikke si noe om Apollo, sier kommunikasjonssjef hos KLD til Petro.no/Petronord.no.

På direkte spørsmål om når Statoils klage skal behandles, svarer Berg det samme:

– Det kan vi ikke si ennå.

Henger på KLD

Statoil har fått den planlagte boringen godkjent hos alle andre instanser, og senest fredag meldte Oljedirektoratet (OD) at boringen var godkjent . Med andre ord henger hele boringen på hva KLD beslutter.

Det var i forrige uke at Petro.no/Petronord.no meldte at Greenpeace hadde klaget boringen inn til Klima- og Miljødepartementet (tidl. Miljøverndepartementet) fordi de mente ”utslippstillatelsen er gitt i strid med gjeldende politikk og retningslinjer,” begrunnet med nærheten til Bjørnøya Naturreservat, kun 7 dager drivtid unna for evt. oljesøl, samt ”at det nå foreligger en langt mer presis og relevante definisjonen av iskanten, gitt av Polarinstituttet i sin uttalelse av 4. april, som verken Statoil eller Miljødirektoratet har lagt til grunn i sine vurderinger.” Greenpeace krevde at klagen fikk oppsettende virkning, og før helgen ga altså KLD-etaten Miljødirektoratet (MD) miljøorganisasjonen medhold.

– Miljødirektoratet har besluttet å gi klagen fra Greenpeace på vårt vedtak om tillatelse til boring av letebrønn 7324/2-1 Apollo oppsettende virkning. Statoil kan dermed ikke starte boringen før klagesaken er endelig avgjort. Begrunnelsen er at klagen vedrører grunnlaget for vårt vedtak, da klager anfører at tillatelsen er gitt i strid med gjeldende politikk og retningslinjer. Vi mener derfor at det er nødvendig å utsette oppstart av aktiviteten til klagen er behandlet, slik at realiteten i klageadgangen blir ivaretatt i denne saken. Statoil har sendt en klage til KLD på vår beslutning om oppsettende virkning og ber KLD omgjøre denne slik at de kan starte boringen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i forbindelse med vedtaket.

– Vi har bedt om at vedtaket om oppsettende virkning omgjøres, sekundært at vedtaket omgjøres til et vedtak om betinget oppsettende virkning, i påvente av at klagen fra Greenpeace ferdigbehandles. Betinget oppsettende virkning innebærer at vi kan starte boring som planlagt, men venter med å gå inn i oljeførende lag til klagen er ferdigbehandlet. Vi avventer svar på dette. Planlagt borestart er slutten av mai, mens boring i oljeførende lag vil skje senere, sier informasjonssjef for norsk sokkel i Statoil, Ørjan Heradstveit til Petro.no/Petronord.no.

Og der står saken mandag morgen.

Dette er Apollo:
Apollo-brønnen skal bores av «Transocean Spitsbergen,» og planlagt oppstart er satt til mai 2014. Brønnen, som er den første i et trebrønnsprogram i Hoop-området i sommer, ligger i lisens 615 i Barentshavet, 300 km nord-nordvest for Knivskjelodden i Nordkapp kommune, 175 km sørøst for Bjørnøya og om lag 50 km nord for PL 537 ( Wisting -brønnene). Vanndypet på lokasjonen er ca 440 meter, og brønnen skal bores med BOP-en plassert på havbunnen. Det vil først bli boret et pilothull ned til settedyp for 17 1⁄2″ seksjonen.

Primært formål med letebrønn 7125/4-3 er å påvise hydrokarboner i Stø, Nordmela og Tubåen formasjonene, som er av jura alder. Reservoartrykket estimeres til å ligge rundt 92 bar, og reservoartemperaturen ca 26 °C. Forventet oljetype på Apollo er Goliat Realgrunn. Varigheten av operasjonen er estimert til 31 døgn, inkludert permanent plugging.

Etter planen skal Apollo følges av letebrønnene Atlantis og Mercury.

Statoil er operatør i PL 615 med 35 prosent eierandel, med ConocoPhillips (25 prosent), OMV (20 prosent) og Petoro (20 prosent) som partnere.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger