Publisert 26. mai 2007

Regjeringen i Uganda har droppet planene om å hogge flere hundre mål regnskog for å få plass til en ny palmeoljeplantasje på en øy i Victoriasjøen.

NTB

President Yoweri Museveni har møtt kraftig motstand etter at han gikk inn for å gi private selskaper rett til å erstatte verneverdig regnskog og naturreservater med kommersielle plantasjer. I en demonstrasjon i april ble tre personer drept.

Nordmannen Olav Bjella har spilt en sentral rolle i saken. Han var tidligere leder for skogforvaltningen i Uganda, men gikk av i fjor etter at myndighetene presset på for at private aktører skulle få råderett over skogområder.

Lørdag ble det klart at regjeringen likevel ikke vil gi et kenyansk selskap lisensrettigheter til skogområder på øya Bugala. Noen dager tidligere gjorde myndighetene også helomvending når det gjaldt et skogområde på fastlandet hvor det etter planene skulle bygges en sukkerplantasje.
– De må se seg om etter alternative områder, sier miljøvernminister Maria Mutagamba.
Hun opplyser at det er den nasjonale skogforvaltningen som har blokkert mulighetene for å gi lisenser til private selskaper.

Palmeolje er for tiden i skuddet fordi den kan brukes til såkalt biodrivstoff, et alternativ til bensin, og dermed føre til kutt i CO2-utslippene som bidrar til global oppvarming.

Den økende etterspørselen har imidlertid ført til at land som Indonesia og Malaysia hogger ned millioner av hektar med regnskog for å erstatte dem med plantasjer. Verdens regnskogområder er helt sentrale i å hindre for høye CO2-utslipp ettersom trærne lagrer karbon.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger