Publisert 31. desember 2005

Russland bør gjøre prisen på gass rettferdig og ikke bruke energiressursen som politisk pressmiddel, sier Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko.

NTB

– Hele striden kan løses ved å sette en logisk og økonomisk riktig pris i stedet for en pris som brukes som politisk pressmiddel, sa Jusjtsjenko i et fjernsynsintervju nyttårsaften.

Tidligere på dagen hadde Russlands president Vladimir Putin tilbudt Ukraina å kjøpe gass til dagens pris fram til april, mot at landet deretter går med på å betale markedspris.

– Jeg har instruert regjeringen og Gazprom om å sikre gassleveransene i første kvartal av 2006 til samme betingelser og priser som i 2005. Forutsetningen er at Ukraina før dagen er omme undertegner kontrakten med Gazprom om å gå over til markedspris i andre kvartal, sa Putin til russisk fjernsyn.

Leveringsstans
Den russiske gassgiganten Gazprom har tidligere truet med å stanse alle gassleveranser til Ukraina fra årsskiftet dersom ikke Kiev går med på å betale markedspris.

Ukrainas svar på trusselen har vært et forslag om å fryse dagens pris inntil det er forhandlet fram en ny prisavtale. Dette ble avslått av Gazprom, men nå slår altså Putin retrett.

Vil forhandle
Jusjtsjenko lot lørdag ettermiddag være å kommentere Putins utspill og sa i stedet at både Kiev og Moskva er rede til å forhandle fram en løsning i gasstriden mellom de to landene.

– Begge parter er klare til å lytte til hverandre, og det viser at de også er klare til å sette seg ved forhandlingsbordet for å få til en løsning som gagner begge parter, skriver Jusjtsjenko på sin egen nettside.

Strid
Ukraina er helt avhengig av gassforsyningen fra nabolandet Russland. Samtidig er imidlertid Russland avhengig av å få transportert gassen over ukrainsk territorium ettersom hele 80 prosent av den russiske gassen til Europa passerer gjennom landet.

Når Gazprom har krevd markedspris for gassen de selger til Ukraina, har derfor ukrainerne krevd leie for bruk av rørledningen gjennom landet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger