Publisert 4. februar 2000

Victoria kan være Norges største uutbygde gassfunn, men det er samtidig vanskelig.,

Victoria-prospektet:

  • Estimert å inneholde rundt 100
    milliarder kubikkmeter gass
  • Reservoaret er 150 km2 stort,
    på størrelse med Paris
  • Svært kompleks reservoar med
    høyt trykk og temperatur og 10 % CO2
  • Plan for utbygging og drift er
    forventet innlevert i 2014
  • Produksjonsstart er forventet i 2018
  • West Phoenix utforer boringen
    av avgrensingsbrønnene
  • Boreoperasjonen vil ta rundt 200 dager

Victoria er nemlig både dypt, surt og komplekst, med høyt trykk og høy temperatur.

I 2000 boret Mobil undersøkelsesbrønnen 6506/6-1 i lisens 211, og påviste det som senere har blitt kalt Norges største uutbygde gassfunn. Oljedirektoratet estimerte at reservoaret inneholdt rundt 100 gigakubikkmeter gass, men reservoarets tekniske utfordringer gjorde at Mobil ikke testet reservoaret.

Og utfordringene er mange. Reservoaret befinner seg på ca 5.500 meters dyp under havflaten, og et trykk på 800 bar og 200 graders temperatur gjør at mye av dagens verktøy ikke fungerer i de ekstreme forholdene.

Total tar over
Fem år senere, i 2005, tok Total over lisensen for det enorme prospektet, som i utstrekning er på størrelse med Paris, Frankrike.

– Feltet er 150 km2 stort, og for å sette det i et perspektiv kan man sammenligne det med strekningen fra Sola til Rennesøy, sier prosjektleder for Victoria, Christian Badetz, til Oilinfo Weekend.

Badetz understreker at prosjektet er utfordrende, men slettes ingen forsøkskanin for Total.

Utfordrende men utførbart
– Prosjektet er teknisk gjennomførbart, men vi håper å kunne fullføre det. Vi kjenner til utfordringene som ligger i Victoria, og har vært borti lignende reservoaregenskaper i tidligere prosjekter, sier Badetz.

Totals første avgrensingsbrønn på prospektet, 6506/9-1, ble spuddet av den halvt nedsenkbare riggen «West Phoenix» 20. januar i år. Hele 200 dager skal brukes på brønnen, hvorav halvparten av tiden på boring og andre halvdel på testing.

– Når vi har fått resultatene fra denne første brønnen vil terrenget være mye tydeligere for oss, forklarer Badetz, og legger til at brønner forventes å bores ut i fra resultatene.

CHRISTIAN BADETZ:Victorias prosjektleder går
spennende tider i møte. (foto:MAIKEN REE)

Tilpasset verktøy
Total har satt i gang utviklingen av nytt verktøy på bakgrunn av de tøffe operasjonsforholdene i området. Halliburton er i gang med utviklingen av et måleverktøy som kan brukes under boreoperasjon, og som naturligvis tåler svært høyt trykk og temperatur.

Schlumberger er også på oppdrag for Total, og skal utvikle et verktøy for måling av trykk.

– En annen utfordring er at bergarten vi borer i ikke er av den beste produksjonskvaliteten. Feltet har også et høyt CO2-innhold på rundt ti prosent, og vi må naturligvis finne måter å fjerne dette på, sier Badetz.

Aktuelle alternativer er CO2-lagringsdeponier som Utsiraformasjonen, bruk av CO2 til EOR-prosjekter (Enhanced Oil Recovery) eller lagring av CO2 i mulige tomme og ferdig produserte reservoarer.

Ny seismikk
Det skal også skytes ny seismikk på Victoria i håp om å få oppdatert data over utfordringene Total står overfor. På grunn av dagens bruddstykkede tilgjengelige data er de mulige utbyggingskonseptene usikre, men ideene og mulighetene er mange.

– Det er prematurt å si noe om hvilken løsning vi går for, men slik vi ser det har vi tre muligheter; en egen produksjonsfasilitet på feltet, en subsea tieback til nærmeste eksisterende gassprodusent åsgard, eller direkte ilandføring via subseaproduksjon, forklarer Badetz til Oilinfo Weekend.

Mange veier å gå
Et såkalt stand-alone konsept kan bestå av en halvt nedsenkbar plattform med gasseksport via en mulig framtidig Haltenbanken gassrørledning. Andre muligheter er en Tension Leg Platform eller SPAR. De to sistnevnte løsningene ville i så fall være de første på norsk sokkel.

– Dersom vi velger et tie-back konsept hvor gassen blir produsert på subseabasis og fraktet til land, som Snøhvit, må man også tenke på hvor gassen skal tas i mot. Nyhamna kan være et alternativ, sier Badetz.

Frakt og eksport
Nesten som et eget prosjekt kommer spørsmålet om eksport av den produserte gassen. Det er fem rørledninger i Haltenbankenområdet: åsgard transportrør som knyttes til Kårstø, Haltenbanken rørledningen som knytter Heidrun opp mot Tjeldbergodden, Norne gasstransport som linker Norne til Heidrun, og Heidrun gasseksport som går via åsgard- og Draugen transportrør via åsgard transport. Felles for dem alle er begrenset kapasitet, og alternative løsninger må vurderes.

Mulighetene er mange, men Total presiserer at det er for tidlig å utføre konkrete tiltak på disse senere stadier.

VICTORIA: Prospektet befinner seg i et av
Norges mest værdharde områder.
(ill.:PETROLEUMSTILSYNET)

Teknologiutvikler
– Olje- og gass industrien kjennetegnes av konstant utvikling og strekking av grenser. Victoria-prosjektet skal ikke brukes som forskning, men samtidig bidrar slike prosjekter i stor grad til teknologiutvikling, sier Badetz.

Victoria vil også bli en betydelig bidragsyter i norsk gassproduksjon, avhengig av resultatene fra leteboringen.

Vedlikeholde produksjonen
– Vi antar at produksjonen vil være på rundt 20 millioner kubikkmeter per dag; det vil bli en ny Kristin på sokkelen, sier Badetz.
Men en mulig utbygging vil også bygge menneskelige verdier for norsk olje- og gassindustri.

– Det vil være bra for Totals business, styrke kompetansebyggingen og selvfølgelig bidra til å vedlikeholde norsk produksjon i tiår framover, sier Badetz.

Prosjektleder Badetz og hans team på rundt 20 menn og kvinner går spennende tider i møte. Victoria kan bli den neste gassdronningen på norsk sokkel.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger