Publisert 4. februar 2000

Underleverandører ved Statoils SMIL-prosjekt på Mongstad blir stadig mer misfornøyd med situasjonen. Selv om Babcock ute av området har pengetrøbbelet fått store ringvirkninger.

– Babcock lastet opp flere dokumenter som de forsøkte å frakte ut av Mongstad med bil, men de ble stoppet av NLI og oss, forteller Politioverbetjent i Nord-Hordaland politidistrikt til Oilinfo.

Politioverbetjent Svein Fammestad forteller til Oilinfo at så mange som 25 kontorer ble plombert av politiet på Mongstad etter at det tyske selskapet ble kastet ut av raffineriområdet i midten av januar. Dette for å hindre at Babcock tok med seg for mye informasjon om prosjektet videre. Fredag i forrige uke kom Babcock og NLI til enighet om å gå igjennom de plomberte dokumentene, og dette skal etter det NLI opplyser gå som planlagt.

Dårlig stemning

– Det er fremdeles svært dårlig stemning, men de prøver å finne løsninger på konflikten, forteller NLIs advokat Olav Bergsaker.

Underleverandørene i prosjektet har etterlyst et mer handlingskraftig Statoil og NLI for å få pengene sine, men NLI understreker overfor Oilinfo at verken de eller Statoil kan ta ansvaret for utestående lønninger fra Babcock.

– At ikke Statoil setter hardt mot hardt og krever at partene tar sitt ansvar er ubegripelig, sier tidligere plassjef for Babcock på Mongstad, Lars Stockeus.

Advokat for NLI understreker at flere av underleverandørene vil bli engasjert videre i prosjektet på oljeraffineriet. Det er likevel stor usikkerhet til hvor mange som vil ha mulighet til dette i og med at de står på konkursens rand.

Flere av selskapene har tatt direkte kontakt med Babcock uten hell. Selskapets advokat, Lars Jørgen Francke vil ikke kommentere saken.

Arbeidsgiverkontroll

Kemneren i Bergen kan ikke kommentere om saken er satt under granskning, men forteller at de har sett lignende saker hvor de nederst på næringskjeden blir sittende igjen med svarteper.

– Vi kan ikke uttale oss om det er eller om det vil bli granskning av denne saken. Det jeg kan si på generelt grunnlag er at om det er grunn til å tro at det foreligger brudd på lønnsinnberetninger vil det kunne være aktuelt med arbeidsgiverkontroll, forteller Christine Due Sivertsen hos kemneren i Bergen.

Også fagforeningene synes situasjonen er vanskelig.

– Situasjonen har vært låst siden før jul, men det er en dialog nå som jeg håper kan gi resultater, forteller Los koordinator på Mongstad, Truls Olav Strand Nilsen til Oilinfo.

LO forteller til Oilinfo at de to partene skal møtes til forhandlinger den 8. februar.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger