Aker Solutions og MAN Diesel & Turbo inngår subsea-allianse

(Foto: Skjermdump)
Publisert 16. oktober 2015

Aker Solutions og MAN Diesel & Turbo bruker det de lærte fra Åsgard-feltet og danner en allianse for å utvikle nestegenerasjons subsea-kompresjonssystemer.

Ifølge Aker Solutions skal dette øke utvinningen for selv de minste olje- og gassfelt.

De to selskapene vil bygge på sine erfaringer fra verdens første fullskala subsea-gasskompresjonssystem på Åsgard-feltet i Norge. Et viktig formål med partnerskapet er å utvikle kostnadseffektiv teknologi for høykapasitets subsea-kompresjonssystemer, sammenlignet med konvensjonelle plattformløsninger.

– Åsgard var en «game-changer» som flyttet kompressorer fra plattformer til havbunnen for å øke utvinningsgraden, redusere kostnader og øke sikkerheten, sier leder for Aker Solutions’ subsea-virksomhet, Alan Brunnen, i en pressemelding.

Les også: Statoil får Åsgard-ja

Aker Solutions: – Billigere uten at det går utover effektivitet

– Vi utvikler teknologien videre for å levere komprimeringssystemer som er mindre, lettere og billigere uten at det går utover effektivitet, sier Brunnen.

Alliansen kombinerer Aker Solutions’ evner innen subsea-prosessering, komprimeringssystemer, kontroller, systemer og intervensjoner med MAN Diesel & Turbos ledende turboteknologi og sin omfattende gasskompresjonkompetanse.

Kompressorer brukes for å opprettholde produksjonen der reservoartrykket ved gassproduserende felt avtar. Det å plassere dem på havbunnen nær brønnhodene øker utvinningsgraden, resulterer i mindre miljøpåvirkning og er tryggere å betjene enn på en plattform, ifølge Aker Solutions.

Aker Solutions leverte undervannskompresjonssystemet på Åsgard, som ble satt i drift 17. september, for å gjøre det mulig å utvinne ytterligere 306 millioner fat oljeekvivalenter fra det Statoil-opererte feltet. MAN Diesel & Turbo, en underleverandør til prosjektet, er den første turbomaskineriprodusenten som har utviklet en sentrifugal kompressor installert på havbunnen. Denne teknologien har gjennomgått en omfattende kvalifiseringsprogram og er testet og godkjent for Åsgard-prosjektet.

Åsgard ligger på Haltenbanken i Norskehavet, om lag 200 kilometer fra kysten av Trøndelag og 50 kilometer sør for Heidrun-feltet.

Rettighetshaverne i Åsgard-feltet er operatøren Statoil Petroleum AS (34,57 prosent), samt partnerne Petoro AS (35,69 prosent), Eni Norge AS (14,82 prosent), Total E&P Norge AS (7,68 prosent) og ExxonMobil Exploration & Production Norway AS (7,24 prosent)

Les også: Statoil: Åsgard-prosjekt utsatt

Her er den 1.800 tonn tunge rammen for Åsgard subsea-gasskompresjon på vei fra verftet i Egersund mot Åsgard-feltet, 18. juni 2013.

Åsgard-feltet.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger