Balder X forsinket og sprekker med 11,5 milliarder kroner

Foto: Vår Energi
Publisert 19. september 2022

Balder X, som består av Balder Future-prosjektet og et boreprogram på Ringhorne, skal bidra til å forlenge produksjonen fra Balder-området til 2045 og støtte utviklingen av nye funn i området gjennom å oppgradere eksisterende infrastruktur og bore nye produksjonsbrønner. 

En prosjektgjennomgang har identifisert ytterligere investeringsbehov på 11,5 milliarder kroner, noe som øker det samlede investeringsestimatet til 40,7 milliarder kroner. Produksjonsstart for Balder X er nå ventet i tredje kvartal 2024, sammenlignet med tidligere sent i 2023.

De skriver Vår Energi i en børsmelding. 

– Vi jobber for en sikker gjennomføring av det gjenstående arbeidet for å bli ferdige med oppgraderingen av Jotun FPSO-en så effektivt som mulig. Balder X er fortsatt et meget lønnsomt prosjekt som er forventet å løfte dagsproduksjonen fra Balder-området til over 70 000 fat oljeekvivalenter på topp med en attraktiv break-even-pris, sier administrerende direktør i Vår Energi, Torger Rød. 

Det nye kostnadsestimatet og endring i tidsplanen er i hovedsak relatert til Balder Future med et økt omfang og ytterligere ingeniør- og byggearbeid på levetidsforlengelsen for produksjonsskipet Jotun. Eksterne faktorer som Covid-19, dårlig vær som har påvirket boring og offshoreaktiviteter, samt prisinflasjon for varer og tjenester, har også påvirket prosjektet. Fokus er på å sikre fremgang og kostnadskontroll for den gjenstående delen av prosjektet.

Balder X forventes å muliggjøre produksjon av estimerte 143 millioner fat utvinnbare reserver. Når Jotun FPSO er gjeninstallert og tilkoblet til Balder Future-brønnene vil også de nye Ringhorne-brønnene bli satt i produksjon. I tillegg blir King- og Prince-funnene fra 2021, estimert til 60-135 millioner fat olje, vurdert for utvikling gjennom Jotun FPSO. Vår Energi ser også på mulighetene for nye letebrønner i det ressursrike Balder-området.

Siste fra forsiden

+

Sluker Noble Lloyd Noble og fire andre rigger for 375 millioner dollar

+

Dagbladet: Oljeskattepakken blir videreført i statsbudsjettet

Bekrefter riggavtale på 1 milliard: – Understreker potensialet vårt

Wintershall Dea og Cape Omega tildelt CO2-lagringslisens

+

Masteroppgave: – Dropp elektrifiseringen av norske olje- og gassfelt

+

Elektrifisering av Wisting koster 5,8 milliarder kroner: – Finnes ikke et reelt alternativ

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger