Havbunnsrammene på plass på Maria

(Foto: Bilde fra videoklipp/Wintershall)
Publisert 9. juni 2016

De to brønnrammene er nå installert på havbunnen på Maria-feltet.

Strukturene, som hver er på størrelse med en basketballbane, ble i sist uke fraktet fra Kristiansund til Haltenbanken i Norskehavet, ifølge Wintershall.

Fartøyet «Normand Oceanic» brakte de 285 tonn tunge rammene 210 kilometer ut til Maria-feltet og installerte dem på 300 meters dyp. (Se video nederst i artikkelen.)

– Dette er den første store installasjonen på Maria. Den markerer en milepæl i utbyggingen av feltet, sier Hugo Dijkgraaf, prosjektdirektør for Maria.

– Maria er et sammensatt prosjekt med en innovativ utbyggingsløsning som er gjort mulig ved bruk av eksisterende infrastruktur. Med en sikker gjennomføring av operasjonen, både på tid og innenfor budsjett, legger vi grunnlaget for planlagt oppstart på feltet i siste del av 2018, sier han.

Maria-reservoaret skal kobles til tre eksisterende plattformer via de to havbunnsinnretningene.

Brønnstrømmen fra Maria vil gå til Kristin for prosessering, mens vanninjeksjon kommer fra Heidrun. Løftegass blir tilført fra Åsgard B via Tyrihans D. Prosessert olje blir overført til Åsgard C for lagring og lasting til skytteltankere. Gassen fra Maria vil bli eksportert gjennom Åsgard transportsystem til Kårstø.

I tillegg til arbeidet med havbunnsrammene var fartøyet «Normand Oceanic» også innom Kristin-feltet. Her ble det installert ankere til kontrollkabelen som skal styre Maria-produksjonen.

De neste månedene skal Wintershall legge 68 kilometer med rørledninger på havbunnen. Disse skal koble bunnrammene til vertsinstallasjonene. Modifikasjoner på plattformene Kristin og Heidrun blir også utført i sommer.

Neste år skal det utføres flere marine operasjoner, som inkluderer produksjonsrørledning og flere modifikasjoner på plattformene.

(Video: Wintershall)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger