Maria og Heidrun forhandler igjen

(Illustrasjon: Wintershall)
Publisert 12. januar 2015

Utbyggingen av Maria i Norskehavet er blitt utsatt på grunn av forhandlingsproblemer mellom eierne av feltet og eierne av plattformene og infrastrukturen som feltet skal knyttes til. Nå skal forhandlingene være i gang igjen.

Like før jul skrev Offshore.no at Wintershall og Centrica hadde bedt Olje- og energidepartementet om å avgjøre striden mellom Heidrun og Maria. Nå er partene tilbake ved forhandlingsbordet.

– Partene har informert departementet om at de ønsker å gjenoppta forhandlinger. På bakgrunn av dette har departementet inntil videre stilt saken i bero, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen i OED til Offshore.no.

Nærmer seg PUD
I høst fortalte Wintershall Petro.no at operatøren ventet å sende inn plan for utbygging og drift (PUD) til regjeringen tidlig i 2015. Etter godkjenning av PUD og investeringsbeslutning planlegger selskapet at første olje produseres i 2018. Det vil si åtte år fra funn til produksjon.

– Usikkerheten er primært rundt timing og varighet av vertsstudier, vedlikeholds-nedstengninger av vertsinfrastruktur og det overopphetede leverandørmarkedet, sa pressetalskvinne Verena Sattel i Wintershall til Petro.no.

Maria
Maria ligger i Norskehavet, omtrent 15 kilometer sørøst for Åsgard og 39 kilometer sør for Heidrun. Nærmeste avstand til fastland er 200 kilometer. I 2012 boret Wintershall en avgrensningsbrønn på Maria som bekreftet de øvre ressursanslagene, som nå lød 132,9 millioner fat olje og over 2 milliarder Sm3 gass.

Operatøren brukte store deler av 2013 til å velge utbyggingsløsning for Maria-feltet. Utviklingssjef for Maria-prosjektet, Hugo Dijkgraaf, har tidligere uttalt at selskapet skal bruke mellom 15 og 20 milliarder kroner på utbyggingsløsningen.

Subsea-løsning
Det sto til slutt mellom en egen FPSO og subsea tie-in til eksisterende infrastruktur, og valget falt til slutt på sistnevnte. Konseptet er å koble reservoaret til den allerede eksisterende, tett plasserte infrastrukturen via en subsea tie-back. Maria-feltet vil bli koblet via to maler, eller produksjonsstasjoner, på havbunnen til Statoils allerede produserende plattformer Kristin, Heidrun og Åsgard B.

Kristin blir navet i prosjektet, da det er der olje- og gassproduksjonen skal skje, via en rundt 24 kilometer lang rørledning til plattformen. Kristin skal også styre og kontrollere brønnene, samt dekke kjemikalie- og elektriske behov på feltet ved hjelp av en umbilical (navlestreng) mellom Kristin-plattformen og Maria-systemet. Kristin-plattformen skal også levere DEH (Direct Electrical Heating).

Fire produksjonsbrønner
Maria-feltet vil ha totalt fire produksjonsbrønner, og disse brønnene krever gassløft. Gassløft-systemet hentes fra Tyrihans sør for Maria, og skal knytte Maria til Tyrihans D-rammen med en egen struktur via en 20-25 kilometer lang rørledning som går fra subsea-anlegget på Maria.

I tillegg til de fire produksjonsbrønnene skal de to havbunnsrammene også være utstyrt med vanninjeksjonsbrønner. Vanninjeksjonen leveres fra Heidrun-plattformen, som ligger drøyt 45 kilometer unna Maria, noe som krever nok en rørledning.

Gassen vil produseres på Kristin, før den leveres til Kårstø gjennom Åsgard Transport, som allerede er tilknyttet plattformen. Når det gjelder oljen så skal den inn i den eksisterende produksjonen som skjer på Kristin. Oljen herfra overføres per i dag til Åsgard C FSU.

Fakta:
* Maria skal bygges ut som en subsealøsning med havbunnsrammer som knyttes til fasiliteter i området.
* Maria inneholder 132,9 millioner fat olje og over 2 milliarder Sm3 gass.
* PUD ventes levert tidlig i 2015.
* Første olje er ventet i 2018.
* Wintershall er operatør (50 prosent) i lisens 475 BS og 475 CS, med Petoro AS (30 prosent) og Centrica Resources AS (20 prosent) som øvrige lisenspartnere.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger