Ønsker flere ubemannede brønnhodeplattformer

(Illustrasjonsfoto: BP)
Publisert 23. oktober 2015

Ubemannede brønnhodeplattformer bør oftere vurderes opp mot havbunnsutbygginger når utbyggingsbeslutninger skal tas, mener Oljedirektoratet (OD).

En ny studie skal belyse fordeler og ulemper med brønnhodeplattformer.

Les også: OD: Oljeproduksjonen ned i september

OD: Ubemannede brønnhodeplattformer er like robuste som havbunnsutbygginger

– Hovedargumentet for ubemannede brønnhodeplattformer som konsept, er at dette kan være en kostnads- og produksjonseffektiv utbyggingsløsning som er like funksjonell og robust som en havbunnsutbygging, og som i tillegg er lettere å komme til for inspeksjon og vedlikehold, sier sjefingeniør i Oljedirektoratet, Niels Erik Hald, i en pressemelding.

En ubemannet brønnhodeplattform er en bunnfast innretning der brønnene er plassert på plattformdekket. Konseptet er et alternativ til undervannsbrønner med brønnhoder plassert på havbunnen. Ubemannede brønnhodeplattformer finnes i ulike varianter – fra enkle innretninger til mer avanserte løsninger med for eksempel prosessutstyr. Noen kan entres med fartøy, mens andre har bro eller helikopterdekk.

Oljedirektoratet har bestilt en studie for å få mer kunnskap om ulike typer ubemannede brønnhodeplattformer. Studien, som skal utføres av Rambøll Oil & Gas, skal etter planen overleveres til myndighetene i slutten av desember 2015.

Les også: Ocean Installer sikrer subseaoppdrag for BP i Mexicogolfen

Viser til BPs Tambar

OD viser til BPs Tambar-felt i Nordsjøen som et eksempel der en ubemannet brønnhodeplattform tas i bruk.

Tambar ligger 16 km sørøst av Ula på 68m vann dyp. Det er en brønnhode-plattform som normalt er ubemannet, men den har overnattingsfasiliteter for inntil 12 personer. Produksjonen transporteres i rørledning til Ula for prosessering og eksport. Gassen pumpes ned i Ula reservoaret og oljen eksporteres via Ekofisk til Teesside (i UK). Det 1200 tonn tunge Tambar ”tripod” stålunderstellet og 900 tonn tunge dekket ble bygget på Kværners anlegg i Egersund. Tambar – rørledningen ble bygd av CSO i Orkanger.

BP Norge AS er feltets operatør med en eierandel på 55 prosent. Eneste partner er Dong E&P Norge AS med en eierandel på 45 prosent.

Les også: BP bryter regelverket på Valhall

Tambar-feltet.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger