Statoil får mer gass fra Troll A

Foto: Equinor
Publisert 22. oktober 2015

To nye gigantkompressorer som Statoil startet opp på Troll A denne måneden er med på å øke utvinningen fra gassfeltet med 83 milliarder kubikkmeter gass.

– Europa er i en omstillingsfase både når det gjelder konkurransekraft og klima. Stabile og konkurransedyktige gassleveranser fra norsk sokkel har en nøkkelrolle å spille i begge disse aksene. Økt produksjon og fleksibilitet fra Troll-feltet er derfor en god nyhet både for Norge og Europa, sa Europaminister, Vidar Helgesen, som besøkte Troll A-plattformen nylig.

Les også: Skal plugge 32 i Troll-området

Statoil: – Strategisk milepæl for Troll-feltet

– Dette er en ny strategisk milepæl for Troll-feltet. Kompressorene er en viktig investering for å sikre bærekraftig langsiktig produksjon og aktivitet på norsk sokkel, sier påtroppende områdedirektør for Drift Vest, Gunnar Nakken.

Kompressorene sikrer en daglig eksportkapasitet fra Troll-feltet på 120 millioner standard kubikkmeter gass, tilsammen 30 milliarder standard kubikkmeter gass per år. Det tilsvarer forbruket til 10 millioner husholdninger i Europa.

Kompressorene er et viktig skritt for å nå Troll-feltets langsiktige produksjonsprofil som nå strekker seg til 2063. De drives med strøm fra land på Kollsnes utenfor Bergen, noe som sikrer nullutslipp av karbondioksid og nitrogenoksider fra plattformen.

– Dette er et viktig klimabidrag fra Statoil, understreker Nakken.

Det siste halvannet året har Statoil startet opp lavtrykkskompressorer på Troll A, Kvitebjørn, Heidrun, Kristin, Åsgard og Gullfaks. De to siste på havbunnen. Dette gir en økt utvinning på over 1,2 milliarder fat og øker levetiden for installasjonene. Prosjektet har utvidet antatt levetid for Troll A fra 2045 til 2063.

– Disse investeringene i eksisterende felt gir svært lønnsomme fat. De 83 mrd. standard kubikkmeter gass kompressorene gir i økt utvinning, tilsvarende 522 millioner oljefatekvivalenter. Dette er mer enn feltene Aasta Hansteen og Valemon tilsammen, sier Nakken.

Les også: En dag på «West Venture»

Et omfattende og globalt prosjekt

Etter hvert som gassen blir produsert, reduseres trykket i reservoaret. For å få opp mer gass senkes trykket på brønnhodene og kompressorer hjelper gassen videre. Fra før har Troll to kompressorer, nå kommer to nye. Det har vært et omfattende prosjekt som har gått over fem år – i flere land:

Hovedleverandør Aibel bygget kompressormodulen på verftet sitt i Thailand, IU-modulen (Integrated utility) er prefabrikert i Polen og satt sammen i Haugesund, der også den minste modulen ble bygget. De tre modulene veier til sammen over 6 000 tonn.

Det er også lagt fem nye 70 kilometer lange kabler mellom Troll og land i tillegg til at det er bygget en omformerstasjon på Kollsnes. På plattformen blir strømmen omgjort til vekselstrøm igjen. Omformerne, kablene og motorene til kompressorene er levert av ABB.

Prosjektet har også ryddet plass til de nye modulene på Troll A:

– Det er utfordrende å fjerne gammelt og installere nytt på en plattform i produksjon. På det meste hadde prosjektet 130 personer i havet, og det er lagt ned totalt ni millioner arbeidstimer i prosjektet, sier direktør for prosjekter i Statoil, Torger Rød.

Alle prosjekter har utfordringer underveis – også i sluttspurten – men kompressorene startet opp til planlagt tid og godt under budsjett.

– Prosjektet er levert på litt under 10 milliarder kroner, én milliard under budsjett. Dette skyldes godt og tett samarbeid mellom alle involverte parter, både Statoil, partnerne våre og leverandørene, sier Rød.

Les også: Troll olje feirer 20 år

Skal produsere i minst 70 år

Troll-feltet ligger i nordre del av Nordsjøen, om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Hordaland. Feltet strekker seg over et område på 750 kvadratkilometer i blokkene 31/2, 31/3, 31/5 og 31/6 i Nordsjøen.

Troll er det største gassfunnet som er gjort i Nordsjøen, og inneholder om lag 40 prosent av de samlede gassreservene på norsk kontinentalsokkel. Troll er også blant de største oljefeltene på den norske kontinentalsokkelen; i 2002 var oljeproduksjonen på over 400.000 fat per døgn.

Statoil er driftsoperatør for Troll A-, B- og C-plattformen og ilandføringsrørene, mens Gassco er operatør på vegne av Gassled for gassbehandlingsanlegget på Kollsnes. Statoil er teknisk tjenesteyter for driften av Kollsnes.

Det er ventet at de enorme gassreservoarene 1.400 meter under havoverflaten vil kunne produsere i minst 70 år.

Statoil Petroleum AS er Troll-feltets operatør med en eierandel på 30,58385 prosent. Øvrige rettighetshavere er Petoro AS (56 prosent), A/S Norske Shell (8,10145 prosent), Total E&P Norge AS (3,69096 prosent), ConocoPhillips Skandinavia AS (1,62374 prosent).

Troll-feltet.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger