Vår Energi inn i Barents Blue – vil lage ammoniakk av gass fra Goliat og Alke

Goliat FPSO (Foto: Vår Energi)
Publisert 9. september 2021

Vår Energi inngår samarbeid med Equinor og Horisont Energi om å utrede mulighetene for produksjon av blå ammoniakk fra naturgass, med CO2 rensing og lagring, i Hammerfest.

– Prosjektet kan bli et viktig steg for å nå våre ambisiøse klimamål og til omstilling i en mer karbonnøytral retning. Samtidig er vi som ressurseier opptatt av god ressursforvaltning og verdiskaping i regionen, sier Bjørn Thore Ribesen, VP feltutvikling og prosjekter i Vår Energi.

Vår Energi er operatør for Goliat og Alke-lisensene i Barentshavet. Goliat er i hovedsak et oljefelt, men inneholder også gass som for tiden reinjiseres i reservoaret. Samlede utvinnbare ressurser i Alke og Goliat utgjør ca 25 milliarder standard kubikkmeter gass.

– Vi har over tid utredet ulike alternativer for å utvinne gassressursene i feltene. En mulig utbygging av et ammoniakk-anlegg har inngått i våre utredninger gjennom det siste året. Avtalen styrker våre ambisjoner om å finne en løsning for gassevakuering i regionen, sier Ribesen.

Samarbeidsavtalen bygger videre på Horisont Energi sitt konsept The Barents Blue Project. Prosjektet kan innebære at gassressursene i Alke og Goliat føres til land i Hammerfest via rørledning. Der vil naturgassen omdannes til karbonnøytral blå ammoniakk ved at CO2 renses og lagres i egnede reservoarer under havbunnen i Barentshavet.

– I tillegg til å besitte verdifulle gassressurser har Vår Energi også solid erfaring og kompetanse knyttet til undergrunnen i Barentshavet. Det blir vesentlig for å utvikle gode løsninger for CO2 lagring i framtiden, påpeker Ribesen.

Avtalen innebærer at partnerskapet sammen modner fram en teknisk og kommersiell løsning. Dette vil legge grunnlaget for eventuelle videre studier og en eventuell investerings-beslutning.

Ammoniakk benyttes i stor skala blant annet i kjemisk industri og i produksjon av kunstgjødsel.

Vår Energi inn i Barents Blue – vil lage ammoniakk av gass fra Goliat og Alke

Siste fra forsiden

Ventyr har signert kontrakten for Sørlige Nordsjø II

+

Oppdaterer med flere nye avtaler for Transocean-rigger

Vår Energi har gjort oljefunn i Nordsjøen

+

Trenger flere svar – returnerer til Heisenberg-funnet

Brann på Statfjord A

+

Skal bore pilotbrønner på Lunde og Ørn

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger