Publisert 13. mai 2006

Til tross for et stadig økende press, både fra verdenssamfunnet og på hjemmebane, holder den amerikanske regjeringen fast ved at den ikke vil gå inn i direkte samtaler med Iran.

NTB

Amerikanske myndigheter motsetter seg oppfordringene om å sette seg ned og delta i forhandlingene med Iran, til tross for at verken det europeiske forsøket på å framforhandle en løsning eller FNs tøffe linje ikke har ført fram.

Den amerikanske regjeringen vegrer seg mot å skulle utstede sikkerhetsgarantier til Iran, som er et av forslagene i et nytt initiativ for å løse den fastlåste situasjonen.

Talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Sean McCormack sier at USA ikke vil gå i forhandlinger med Iran fordi de iranske myndighetene kun kommer til å forsøke å «forsinke og hindre» samtalene.

– Ikke en tostatlig konflikt
Seneste fredag gjentok FNs generalsekretær Kofi Annan sitt ønske om at USA må starte direkte samtaler med Iran for å finne en løsning på striden rundt Irans atomvåpenprogram.
– Jeg har sagt klart ifra – både privat overfor den amerikanske regjeringen og offentlig – at jeg mener det er viktig at USA slutter seg til forhandlingene mellom de europeiske landene og Iran for å finne en løsning, sa Annan under et toppmøte for europeiske og søramerikanske ledere i Wien.
– Jeg tror ikke iranerne vil legge alle kortene på bordet så lenge kommunikasjonen med USA må gå via europeerne, sa Annan.

USAs FN-ambassadør John Bolton svarte på oppfordringen ved å uttale at konflikten om Irans atomprogram ikke er en tostatlig konflikt mellom USA og Iran, men en konflikt mellom Iran og verden.
– Vi ser ikke poenget med direkte forhandlinger, uttalte Bolton, og viste til at USA støtter den europeiske og russiske innsatsen i forhandlingene.

Kissinger og Albright på banen
I Europa og Russland mener man imidlertid at USA bør delta i forhandlingsforsøkene med Iran. Statsansatte i Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russland har så langt fremmet dette forslaget.

Forslaget blir også støttet av representanter fra begge sider av det politiske landskapet i USA. Tidligere utenriksministere Henry Kissinger fra Republikanerne og Madeleine Albright fra Demokratene, oppfordrer begge sterkt USAs President George W. Bush om å følge opp brevet som Irans president Mahmoud Ahmadinejad skrev og sendte til Bush tidligere denne uken.

Dersom Det hvite hus avviser Irans forsøk på å bryte tausheten som har preget forholdet mellom Iran og USA i 26 år, som om ingenting har skjedd, kan det kanskje bety «starten på en oppfatning av at USA må forholde seg til verdenssamfunnet på en annen måte», mener Kissinger.

Det hvite hus, som brøt alle diplomatiske forbindelser med Iran etter gisseltagningen av amerikanske ambassadeansatte i Teheran i 1980, vender det døve øret til alle kravene om å gjenoppta kontakten.
– Vi følger den korrekte diplomatisk prosessen nå, sier Sean McCormack.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger