Publisert 4. februar 2000

USA har blitt en netto eksportør av drivstoff for første gang på nærmere 20 år. Amerikanerne sendte ut 54.000 fat mer petroleumsprodukter per dag enn det som ble kjøp inn fra det globale markedet i februar.

Etter en stødig nedgang i nettoimporten de siste fem årene ble USA en netto eksportør sent i 2010. Denne trenden bekreftes av de siste dataene, skriver The Financial Times.

Ifølge The American Petroleum Institute økte eksporten av raffinerte petroleumsprodukter med 24,4 prosent inn i første kvartal 2011 sammenlignet med året før, til 2,49 millioner fat per dag. Samtidig sank importen med 14,4 prosent til 2,16 millioner fat per dag. Eksportøkningen ledes an av diesel og ferdig petroleum.

Skiftet fra importør til eksportør skjer samtidig som amerikanere flest uttrykker stor frustrasjon over drivstoffprisene. Prisen for en gallon (3,78 liter) er nå på nærmere 4 dollar, noe som er det høyeste prisnivået siden midten av 2008.

President Barack Obama har et uttalt mål om å kutte i skattelettene til oljeselskapene. Amerikanske myndigheter har også satt sammen en egen gruppe som skal granske eventuell oljeprismanipulasjon.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger