Publisert 2. juli 2006

Kraftverket som ble ødelagt under et israelsk rakettangrep mot Gazastripen tirsdag, var bygd med amerikansk hjelp. Nå må USA punge ut for å sette det i stand igjen.

NTB

Den 140 megawatt store reaktoren sto ferdig i 2004 og kostet nærmere 1 milliard kroner. Før det israelske rakettangrepet forsynte den nærmere to tredeler av Gazastripen med strøm.

Kraftverket var et samarbeid mellom det amerikanske Enron-konsernet og den palestinske forretningsmannen Said Khoury, skriver The Boston Globe.

Khourys Morganti Group kjøpte senere Enrons andel av kraftverket, og forsikret det i Overseas Private Investment Corporation (OPIC), et statlig amerikansk selskap som forsikrer amerikanske investeringer i utviklingsland.

Forsikringen dekker også skader som følge av krigs- og terrorhandlinger, og nå må OPIC derfor punge ut med de drøyt 300 millionene kraftverket var forsikret for.

Brudd på folkeretten
Israelske myndigheter har høstet skarp internasjonal kritikk etter angrepet mot kraftverket, som har gjort store deler av Gazastripen strømløs.

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland har advart mot en humanitær katastrofe, ettersom kraftmangelen også rammer drikkevannsforsyningen.
– Militære angrep rettet mot uskyldige sivile er brudd på folkeretten, understreket Egeland for få dager siden.

Statsminister Jens Stoltenberg reagerte også sterkt mot de israelske ødeleggelsene på Gazastripen.
– Norge har påpekt at ødeleggelsene av palestinsk infrastruktur kan stride mot folkeretten. Det er veldig alvorlig, slo han fast.

Visste ikke
Israelske myndigheter skal ikke ha vært klar over at det var USA som ville ende med regningen for kraftverket de ødela.
– Man visste ikke at kraftstasjonen var forsikret av et statlig amerikansk selskap. Israel informerte heller ikke USA før angrepet mot kraftverket, skriver den israelske avisa Haaretz.

Det er ikke kjent om OPIC og amerikanske myndigheter vil kreve erstatning fra Israel for ødeleggelsene av kraftverket på Gazastripen.

Israel er verdens største mottaker av amerikansk bistand.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger