Publisert 26. oktober 2007

USA skjerper sanksjonene mot Iran og beskylder revolusjonsgarden for å spre masseødeleggelsesvåpen. Men demokratene frykter at det økte presset betyr at president George W. Bush vil gå til krig.

NTB

Utenriksminister Condoleezza Rice kunngjorde torsdag straffetiltak mot mer enn 20 iranske enkeltpersoner, banker og andre forretningsselskaper. Sanksjonene rettes også mot forsvarsdepartementet i Teheran.

Hun sa beskyldte også revolusjonsgarden for å bidra til spredning av masseødeleggelsesvåpen, og gardens elitestyrke Qods for å støtte terrorisme.

Formålet med tiltakene er først og fremst å få Iran til å stanse sitt atomprogram, som har vakt sterk uro på vestlig hold. De vestlige landene tror iranerne forsøker å skaffe seg atomvåpen, og fester ikke lit til forsikringer om at programmet bare tjener sivile formål.

USA mener også at Iran støtter talibangeriljaen i Afghanistan og sjiamuslimske opprørere i Irak. Utenriksminister Rice sa at de nye sanksjonene er en straff for iranernes atomvirksomhet og salg av raketter til andre land.

Frykt for krig
Men flere av de demokratiske presidentkandidatene frykter at truslene og straffetiltakene bare er forberedelser på en krig mot Iran før Bush går av som president.

Både John Edwards, Barack Obama og Christopher Dodd uttrykte torsdag bekymring for at beskyldningene mot revolusjonsgarden er et påskudd som bidrar til å legge premissene for et angrep, på samme måte som under oppkjøringen til Irak-krigen høsten 2002.

Bedre ble det ikke av den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney sa at bombing av Iran må være et alternativ.

Anklager mot Clinton
De tre demokratiske kandidatene beskyldte også Hillary Clinton for å støtte opp under krigsforberedelsene ved å stemme for å stemple revolusjonsgarden som en terrororganisasjon i Senatet for en måned siden.

– Jeg lærte en klar lekse fra forløpet til Irak-krigen i 2002. Hvis du gir presidenten en tomme, tar han en mil – og starter en krig, sa Edwards.

Men Clinton slo tilbake og sa at sanksjonene styrker diplomatiske forsøk på dempe atomkrisen med Iran og bidrar til å hindre krig.

I New York advarte tidligere president Jimmy Carter også mot et amerikansk militært angrep på Iran. Han sa et slikt angrep ville være en fryktelig feil og en tragedie, og han oppfordret Washington til å forhandle med Iran.

Iransk fordømmelse
Det iranske forsvarsdepartementet fordømmer på sin side den amerikanske avgjørelsen.
– Amerikas fiendtlige politikk mot den iranske nasjon og våre lovlige organisasjoner er i strid med internasjonale avtaler og har ingen verdi, sier talsmann for det iranske forsvarsdepartementet Mohammad Ali Husseini.

– Qods-styrken utpekes spesielt som en global terroristgruppe, opplyste tjenestemenn i Washington. Den får dette stempelet som følge av sin virksomhet i Afghanistan, Irak og Midtøsten for øvrig, ble det sagt.

Qods er ifølge nyhetsbyrået AFP revolusjonsgardens avdeling for operasjoner utenfor Irans grenser. Revolusjonsgarden betegnes som «den mektigste delen av Irans militære styrker», men driver dessuten bygningsselskaper, bilproduksjon, farmasøytiske fabrikker og oljevirksomhet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger