Publisert 4. februar 2000

80 tidligere oljearbeidere som har hevdet seg syke av kjemikalier etter arbeid i Ekofisk-feltet saksøkte ConocoPhillips i USA. Søksmålet er nå avvist.

– Jeg fikk greie på avvisningen for omkring halvannen uke siden, sier Jan Terje Biktjørn, som er en av de omkring 80 som har gått sammen om å saksøke ConocoPhillips.

Han og resten av oljearbeiderne fra Ekofisk-feltet har kjempet siden 2004 for å få yrkesskadeerstatning. Biktjørn sier at han aldri kommer til å gi seg i kampen mot selskapet.

– Når vi kan legge frem dokumentasjon om høy eksponering av farlige kjemikalier, så mener vi det er rett og rimelig at vi får erstatning i henhold til de erstatningsordninger som fagforeningene har forhandlet seg frem til. Det er det som er kravet vårt, sier Biktjørn.

Diskuterer videre
Han forteller videre at det nå diskuteres hva som skal gjøres videre i saken.

– Først skal vi vente og se hva advokatfirmaet vårt i USA anbefaler. Deretter skal vi som saksøker gå sammen for å finne ut hvilke alternativer som er aktuelle, sier han.

Biktjørn skisserer tre mulige alternativer.

– Det ene alternativet er å forsøke på en høyere rettsinstans. Det andre er å forsøke i en annen stat. Det tredje er å forsøke saken i Norge. Som sagt venter vi på anbefaling fra advokatene i USA, og diskuterer ut fra det, sier han.

Vil ikke kommentere
Kommunikasjonsdirektør i ConocoPhillips Norge, Stig S. Kvendseth forteller at de er klar over avvisningen, men at de ikke vil kommentere saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere en pågående rettstvist, sier han.

Han legger til at det i avvisningen fra den føderale rettsinstansen i Delaware, legges til grunn at saken hører hjemme i Norge.

– Og i Norge har vi systemer dette skal gjennom, og en definert prosess. Yrkesaktive som mener at de er blitt syke av sitt arbeid utredes av NAV og de arbeidsmedisinske avdelingene ved sykehusene. Stortinget har innført en obligatorisk yrkesskadeforsikringsordning. Vi forholder oss til norsk lovgivning, sier Kvendseth.




Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger