Publisert 23. mai 2007

Amerikanske politikere har vedatt en lov som gjør oljekartellet OPEC ulovlig.

Representantenes hus i USA har med overveldende flertall stemt for en lov som gjør at OPEC omfattes av kartellovene, skriver DN Energi og viser til oljeavisen Upstream.

For at loven, som blir kalt Nopec-loven eller «No Oil Producing and Exporting Cartels Act of 2007» skal gjelde, må den vedtas i Senatet, og utsiktene for dette skal være gode.

– I årevis har Opecs prisregulerende konspriasjon, og det er hva jeg vil kalle det: konspirasjon, drevet opp kostnadene av importert råolje for å tilfredstille grådige oljeeksportører, sier John Conyers, representant for Demokratene i Michigan og leder av justiskomiteen, ifølge Reuters.

Loven er svært kontroversiell, og kan bli stanset av president George W. Bush.

Betenkelighetene ligger i at dersom det åpnes for å saksøke OPEC i amerikanske domstoler, kan det føre til rettstvister mellom oljeimportøren USA og OPEC i en tid da amerikanerne føler at de har ekstremt høye bensinpriser.

Det gjør at representanter for det Hvite Hus ser muligheten for presidentens veto. Ifølge nettavisen til Houston Cronicle advarer presidentens adminstrasjon mot fare for leveransene og en eskalering av prisene på bensin, gass, oppvarmingsolje og andre energiressurser.

Det advares også mot følgene av en eventuell seier i retten, som kan føre til at eiendommer tilhørende OPEC-landene er sannsynlige verdier som kan bli beslaglagt. Det kan i neste omgang øke faren for hevnaksjoner mot amerikanske interesser i disse landene, og til at mindre olje blir tilgjengelig for amerikanske raffinerier.

-Brudd på internasjonal lov
Russland mener at amerikanerne har brutt internasjonal lov.

– Dette vedtaket er brudd på internasjonal lov, heter det i en melding på den statskontrollerte nyhetskanalen Vesti 24 som siterer en talsmann fra det russiske utenriksdepartementet.

Ifølge Upstream har departementet ikke vært villig til å kommentere saken overfor Reuters.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger