Publisert 7. mars 2007

Ledende medlemmer av den amerikanske Kongressen vil skjerpe sanksjonene mot land og oljeselskap som samarbeider med Iran. Det kan ramme Statoil, men foreløpig tar selskapet truslene med ro.

NTB

Blant dem som nå presser på for å skjerpe sanksjonene, er demokraten Tom Lantos som er formann i utenrikskomiteen i Representantenes hus.

Lantos har fremmet et lovforslag, som får støtte fra både demokrater og republikanere som mener skjerpede sanksjoner er veien å gå for å tvinge Teheran til å skrinlegge sitt atomprogram.

– Dersom Shell gjør alvor av sin 10 milliarder dollar store avtale med Iran, vil de bli gjenstand for sanksjoner. Dersom Malaysia inngår en lignende avtale, vil de også bli gjenstand for sanksjoner. Samme behandling vil Kina og India få dersom de sluttfører sine avtaler med Iran, sier Lantos.

Republikansk støtte
Blant dem som støtter lovforslaget, er republikanernes fremste representant i komiteen, Ileana Ros-Lehtinen.

Vi står ved en kritisk skillevei, og vi har hatt større mulighet for å lykkes med våre sanksjoner, mener hun.

Både Lantos og Ros-Lehtinen kritiserer Bush-administrasjonen for manglende vilje til å følge opp sanksjonsloven fra 1995. Den pålegger administrasjonen å innføre sanksjoner mot utenlandske selskap som investerer med enn 20 millioner dollar i året, drøyt 120 millioner kroner i den iranske energisektoren.

– De fredelige dager er nå over for oljeindustrien, sier Lantos.

Truer allierte
Det amerikanske utenriksdepartementet advarer mot å skjerpe sanksjonene mot USAs allierte og utenlandske selskaper i Iran, og frykter at dette kan få den internasjonale koalisjonen som står samlet mot Teherans atomprogram til å rakne.

Selv om demokratene skulle få flertall for sitt lovforslag i Representantenes hus, kan det bli stanset i Senatet der demokratene bare har et knapt flertall på én stemme.

President George W. Bush kan også komme til å nedlegge veto mot loven, som trolig vil vekke reaksjoner internasjonalt.

Norske selskap
Shell kunngjorde i februar at de i samarbeid med spanske Repsol hadde inngått en avtale med iranske myndigheter om å bygge ut det gigantiske gassfeltet South Pars.

Det kinesiske statsoljeselskapet CNOOC, australske LNG og malaysiske SKS forhandler også med Teheran om innpass.

Amerikanske sanksjoner kan også få følger for norske selskap, først og fremst Statoil som er tungt inne som operatør på South Pars-feltet.

Statoils fusjonspartner Hydro har også funnet olje i Iran, og flere andre norske selskap er på plass i landet.

Tar det rolig
Statoil er foreløpig ikke bekymret for å bli utsatt for sanksjoner fra USAs side, fordi selskapet har virksomhet gående i Iran.

– Vi har hatt en åpen og god dialog med myndighetene i USA om engasjementet vårt i Iran. Det er per i dag ingen uløste problemer, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil til NTB.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger